Gore Vidal anebo úvaha o kontroverzi

28.08.2012 17:52

Jméno jsem slýchal při různých příležitostech někdy od šedesátých let, v posledním dvacetiletí i v souvislosti s jeho návštěvami u nás (též na Festivalu spisovatelů Praha) a střetem s V. Klausem.

Nějak jsem si ho zařadil jako kontroverzní osobu, nevím vlastně, z kterého konkrétního důvodu. Když o těchto věcech uvažuju, napadá mě několik věcí. První je „škatulkování“. Něco nebo někoho si zařadíte, a ačkoli vám pak realita přinese několikrát určitou korekturu, vracíte se k té původní představě. Analýza, proč tomu tak je, by stála za to. Za druhé, ony „kontroverzní“ osoby naše generace „hodnotila“ „pozitivně“, když to převedu do nějakého běžného kódu. Např. prokletí básníci byli ti nositelé nových pohledů na svět, otevíraných za až drastických souvislostí a jejich osobní újmy. Reformátory (J. Hus) jsme měli zařazeny jako někoho, kdo patří k identitě národa (i bez odhlédnutí od toho, že „reforma“ znamená vrácení věcí do „správné“ formy), bojovníky a zbojníky téže (J. Žižka), ale i jiných dob (Jánošík) jsme měli „povinně“ přiřazeny k „revolučním“ tradicím (ty uvozovky používám záměrně tak často, abych vyznačil ta klíčová slova). Za třetí, sami jsme se nepříliš rádi podřizovali autoritám (mít „modrou“ knížku, tj. nejít „na vojnu“, bylo hrdinstvím, souběžná generace hippies na Západě byla pro nás vzorem). Revolta, „jinakost“, byla pro nás spojena s „objevy“, tak jak je viděla i avantgarda (Nezval psal o Edisonovi), doba přinášela řadu převratných věcí (tranzistorové rádio, barevnou televizi, první cesty člověka do vesmíru a na Měsíc). Takže tohle všechno do sebe zapadalo.

Nechci to nyní zdaleka jakkoli zpochybňovat, nepochybuju o hodnotách, které jsem zmiňoval. Jen si myslím, že se pohled na svět v lecčem dost pootočil. Je otázka zda k lepšímu či k horšímu. Abych dal jeden opravdu problematický příklad, který ale nechci rozebírat a u něhož jsem si vědom, že je hodně jiný než to vše, o čem jsem hovořil, máme bratry Mašíny. A otazníky u nich a zcela protichůdné názory na ně. A mohl bych (a měl bych) tady začít s úvahou o jiném významu slova „kontroverzní“. Ale v tuto chvíli to nechám otevřené. Jen chci poznamenat, že bezprostředním impulsem byla zpráva v médiích, že zemřel Gore Vidal. Člověk, spisovatel, intelektuál, politik, který svými knihami, vystoupeními, postoji vzbuzuje jako první právě slovo „kontroverzní“. Přestože když vezmete jednotlivá „fakta“, kontroverzní by mnohdy vlastně být neměla, už jen proto, že svět je trochu dál než před půl stoletím. Ale – za prvé – by se tohle zase muselo rozebrat na zcela konkrétních jednotlivých faktech, a – za druhé – je svět opravdu dál?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gore_Vidal
https://www.pwf.cz/archivy/autori/gore-vidal/cz/
https://hn.ihned.cz/c1-56871290-gore-vidal
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/188675-zemrel-gore-vidal-enfant-terrible-literatury/
https://art.ihned.cz/c1-56855480-klaus-chce-vest-debatu-ve-stylu-studene-valky-rekl-gore-vidal-a-odmitl-setkani
https://art.ihned.cz/c1-56857860-kennedy-jagger-newman-aneb-kdo-byli-pratele-gorea-vidala#fotogalerie-gf340760-13-1883790
https://art.ihned.cz/c1-56854970-zemrel-literarni-obr-gore-vidal-povalecny-klasik-a-cerna-ovce-americke-politiky

P. S. Pak mě ještě napadlo srovnání několika slov – kontroverzní, provokativní a excentrické (to druhé a třetí použil jeden článek v HN).

Zpět