Godzilla (IV)

17.02.2011 22:05

Godzilla vs. Godzilla

V posledním článku jsem se věnoval úvaze o tom, proč bylo natočeno tolik pokračování filmu, která pojednává o nějaké potvoře, co vyleze z vody a pobourá pár baráků. V tomto článku se zkusím podívat na některé z oněch konkrétních příběhů (některé odkazy jsem uváděl již v článku Godzilla II).

Godzilla se vrací / 1955
Když musí pilot Kobayashi (Minoru Chiaki) nouzově přistát v blízkosti jednoho ostrova a jeho přítel a kolega Tsukioka (Hiroshi Koizumi) přispěchá na pomoci, stanou se svědky, jak  Godzilla (v kostýmu: Haruo Nakajima) bojuje s jinou příšerou. Alarmují úřady a pád dní na to to vypadá, že se Godzilla vydává na cestu do Ósaky. Nejdříve se zdá, že se kanónům podaří přimět Godzillu, aby se vzdala svého úmyslu, když ale dojde k nehodě v továrně a ta stojí v plamenech, nabere Godzilla opět původní směr a vynoří se u Ósaky. Zároveň se na místě objeví i druhá příšera Angilas a vypadá to tam jako při zemětřesení.

Rok nato, co po první Godzille zaznamenal režisér Ishiro Honda velký úspěch, zaangažoval Motoyoshi Odu a bylo natočeno jednoduše inscenované pokračování prvního filmu s novou příšerou jménem Angilas. Godzilla tady vypadá trochu jinak, není tak masívní, je trochu štíhlejší. Souviselo to s tím, že při natáčení byl původní kostým značně poškozen. Zatímco Godzilla z blíže neobjasněných důvodů zaujme kurs na Ósaku, musí několik lidí bojovat o svůj osud. Neboť Godzilla ohrožuje rybí továrnu, čímž hrozí, že přijde spousta lidí o práci, mimo jiné také Kobayashi a Tsukioka. Toto je první film, který je postaven na souboji dvou monster, což je potom obvyklé v celé řadě pokračování. Angilas se pak objeví ještě několikrát (např. Pomsta Godzilly, Godzilla vs. Mechagodzilla aj.), mnohdy ale také jako nikoli nepřítel Godzilly, nýbrž jako její spojenec. Při natáčení došlo také k zajímavému omylu, jehož důsledkem je proměna tempa při jednom souboji. Kamera byla místo na „časovou lupu“ (někdejší videokameramani vědí, co to je – zpomalený výsledek děje) nastavena na zrychlení. Režisérovi se to  ale líbilo a tak ta pasáž ve filmu zůstala.

Po úspěchu prvního filmu bylo toto pokračování mírným zklamáním. Mezi dvěma hlavními akčními scénami, tedy soubojem obou monster v Ósace a finále, se dvacet až pětadvacet minut v podstatě nic neděje. Důsledkem toho bylo, že Toho Studios takřka deset let nenatočilo žádný další film o Godzille, nicméně to neznamenalo, že by opustilo svůj směr. Byly zde natočeny takové filmy jako například Létající příšery z Ósaky. V USA pak přišel tento film později pod názvem Gigantis, The Fire Monster.

 Mothra vs. Godzilla / 1964
Po silné bouřce jsou části japonského pobřeží zpustošené a přitom je na zemi vyplaveno obrovské vejce, velké jako dům. Pár vyčůraných průmyslníků vejce zajistí, očekávajíce zisk z jeho uvedení na turistický trh. Vejce patří ale podmořské příšeře Mothře. Dva obyvatelé ostrova, na kterém příšera přebývá, prosí aby vejce vrátili. Pomoci mají žurnalisté Ichiro Sakai (Akira Takarada), Junko Nakanishi (Yuriko Hoshi) a vědec, profesor Miura (Hiroshi Koizumi). Je to ale pro ně obtížné, protože nemají vliv na současné majitele vejce. Mothra bude bránit svého potomka před Godzillou. Titul příběhu, který je, podobně jako někdejší Godzilla se vrací, založen na souboji dvou monster, je trochu zavádějící. Godzilla se objeví vlastně až ve druhé polovině filmu, v první části se všechno točí kolem obřího vejce.

Godzilla vs. Mechagodzilla / 1974
V nedávno odkryté jeskyni se najde socha starého krále Shisy a věštba, že se na lidstvo vrhne jednou příšerné monstrum. Zdá se, že se proroctví vyplní. Godzilla se opět probudí a chystá se, že zničí Okinawu. Tu se vynoří druhá Godzilla a vrhne se na první. Během boje se ukáže, že ta první není přírodní stvoření, nýbrž stroj, který vytvořili mimozemšťané. Ti chtějí jeho pomocí zlikvidovat Godzillu a zároveň si podmanit lidstvo. Profesor Miyajima (Akihiko Hirata) a bratří Gosuke a Masahiko Shimizu (Masaaki Daimon, Kazuya Aoyama) se pokouší zasáhnout a probudit starého krále Shisa...
Použití zásahu mimozemšťanů jako dějového prvku není v sérii filmů o Godzille nic nového. Objevilo se již ve filmu Frankenstein a příšery z vesmíru a i později se několikrát opakovalo, jak v devadesátých letech, tak v posledních filmech Godzilla vs. Mechagodzilla z roku 2002 či Godzilla vs. Mosura vs. Mechagodzilla : Tokio SOS (2003)

Teror Mechagodzilly / 1975
Když se testuje nová ponorka, je zničena dinosaurem a k tomu se nad místem neštěstí objevilo UFO.  Všechny stopy vedou k profesoru Mafunemu (Akihiko Hirata), žijícímu v exilu, který tvrdil, že objevil titanosaura (v kostýmu Katsumi Nimiamoto). Biolog Ichinose (Katsuhiko Sasaki) a agent Interpolu Murakoshi (Katsumasa Uchida) navštíví jeho dceru Katsura (Tomoko Ai), která oběma vypráví, že její otec před pěti lety zemřel a všechny podklady jsou zničeny. Ve skutečnosti ale profesor pomáhá mimozemšťanům, kteří chtějí opanovat zemi. K tomu účelu chtějí nasadit tianosaura (v kostýmu Ise Mori), ale nepočítají s Godzillou (v kostýmu Toru Kawai). Film navazuje beze švu na předchozí film Godzilla vs. Mechagodzilla).

Materiál k těmto krátkým filmovým portrétům jsem čerpal z portálu Sense of View, a sice z následujících článků:
https://www.senseofview.de/review/54 1955
https://www.senseofview.de/review/134 1964
https://www.senseofview.de/review/546 1974
https://www.senseofview.de/review/557 1975

Pak tady taky byla ještě Gappa
https://www.csfd.cz/film/34292-gappa/
https://www.imdb.com/video/screenplay/vi1520435481/
https://www.imdb.com/title/tt0061550/

Přehled filmů tohoto žánru (v japonštině nazývaného „kaiju“) na adrese
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Kaiju_films
Další stránky
https://godzilla.wikia.com/wiki/Category:Kaiju_Films
https://kaijumoviereview.blogspot.com/
https://www.nerdist.com/2010/08/killer-kaiju/

A jestli se chcete podívat na nějaké filmy:
https://www.livestream.com/klxxtv/video?clipId=flv_36d0baa2-75ff-4209-98a0-a45d3868e389&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

Zpět