Franz Schmidt / 4. symfonie C dur

26.05.2020 01:21

Franz Schmidt / 4. symfonie C dur
hr-Sinfonieorchestr / Grosse Sinfonik im Video

Titulek nahrávky skladby autora německého jména, který je uváděn na české Wikipedii jako „rakouský violoncellista, klavírista, hudební skladatel a pedagog“, který se narodil ve slovenské Bratislavě (je to až komické, když se dozvíme na Wikipedii anglické – ta mi jméno skladatele ukázala jako první a nestačil jsem se divit, že se Schmidt narodil ve městě jménem „Pozsony“, než mi došlo, že se jedná o maďarskou podobu jména odvozenou od latinského Posonium) zní

Paavo Järvi und das hr-Sinfonieorchester am 27. April 2018 in der Alten Oper Frankfurt.

Diriguje tedy proslulý dirigent estonského původu, v jeho portrétu na české Wikipedii je zajímavě přeložen název jako Symfonický orchestr Hessenského rádia (což je určitě správně, komentoval a vysvětloval jsem to v už jednom z prvních příspěvků o jeho nahrávkách, na stránkách je užit jednak německý název hr-Sinfonieorchestr nebo anglický Frankfurt Radio Symphony, takže moje volba v překladu jako Frankfurtský symfonický rozhlasový orchestr je samozřejmě určitý kompromis – ale už dost všech těch jazykových souvislostí, hudba tento problém nemá.

Mě spíš zarazilo, že tuhle muziku vůbec neznám. Je to zvláštní záležitost, padesát minut attaca všechny čtyři věty Allegro molto moderato – Adagio – Molto vivace – Tempo I°, začínající a končící tímtéž sólem na trubku. Hudba, která není melancholická, ale přímo nářek, rekviem za dceru Emu, která zemřela po narození prvního dítěte, dokonce se uvádí podtitul „Requiem za mou dceru“. To byla už druhá ztráta nejbližší osoby, když jeho žena byla hospitalizována v psychiatrické léčebně (po smrti skladatele byla zabita nacisty). Skladatel sám na tom zdravotně nebyl dobře atd. (viz portrét na Wikipedii). V každém případě je Čtvrtá symfonie, která vznikla v letech 1932 až 1933 a byla uvedena v roce 1934 ve Vídni (ve Velkém sále Musikvereinu, který známe všichni z novoročních koncertů), monumentální dílo, které stojí za to si poslechnout.

Muzika
https://www.hr-sinfonieorchester.de/media/videos/konzert-videos-17-18/schmidt-4-sinfonie-,video-schmidt-vierte-100.html
https://youtu.be/w_fjFPhrKjw

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/4._Sinfonie_(Schmidt)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Paavo_J%C3%A4rvi

Zpět