Franz Anton Hoffmeister / Koncert pro violu a orchestr

09.04.2015 20:10

Franz Anton Hoffmeister / Koncert pro violu a orchestr
skladby pro violu

Franz Anton Hoffmeister (1754 – 1812) je německý hudební skladatel a nakladatel. Narodil se jako osmé z celkem jedenácti dětí svému otci Martinu Hoffmeisterovi a jeho ženě Regině, rozené Nadlerové, až do svého čtrnáctého věku žil ve městě Rottenburg am Neckar (Bádensko-Württenbersko). Poté se přestěhoval do Vídně a stal se tam po studiích práv a hudby varhaníkem. Zároveň pracoval jako hudební vydavatel, v roce 1800 založil s Ambrosiem Kühnelem v Lipsku Bureau de musique, které dodnes existuje jako nakladatelství C. F. Peters. Po smrti svého společníka této činnosti zanechal a vrátil se do Vídně, kde žil až do své smrti.

Ve svém nakladatelství publikoval vedle svých vlastních skladeb také díla Haydnova, Mozartova a Beethovenova. Ludwig van Beethoven, jehož proslulou Patetickou, op. 13, Hoffmeister vydal jako první, jej jmenoval „bratrem v hudebním umění (Bruder in der Tonkunst). Jeho osobní přítel Wolfgang Amadeus Mozart, jehož Klavírní kvartet KV 478 byl vydán zprvu u něj, si jej velice vážil, žádal Hoffmeistera vždy o zálohu a věnoval mu Hoffmeister-Quartett KV 499. A Joseph Haydn, jemuž rovněž vydával komorní hudbu, prý označil v jednom dopise Hoffmeistera jako skrblíka (geiziger Character).

Při své činnosti nakladatele a obchodníka s hudebninami stihl Hoffmeister složit devět oper, mezi nimi i ve své době známého Králova syna z Ithaky (Der Königssohn von Ithaka) s textem Emanuela Schikanedera (známého jako libretista Mozartovy Kouzelné flétny), takřka sedmdesát symfonií, 42 smyčcových kvartetů, mnoho serenád, instrumentálních koncertů a bezpočet skladeb kormorní hudby ve všech myslitelných obsazeních, jakož i světské i duchovní vokální skladby.

Koncert pro violu a orchestr D dur je povinnou skladbou pro uchazeče o místo v profesionálních orchestrech. Kromě violy je Hoffmeisterova hudba dnes rovněž na standardním repertoáru flétnistů a klarinetistů.

V úhrnu je Franz Anton Hoffmeister považován za jednoho z nejpozoruhodnějších a nejproduktivnějších skladatelů umělecké zábavné hudby své doby. Jeho skladby měly u tehdejšího publika velký úspěch. Patřil k oněm dobrým skladatelům, kteří tehdejší pestrý hudební život zásobovali literaturou, jejíž styl patřil „galantní“, „sentimentální“ epoše rokoka a která tehdy byla velice rozšířená.

https://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Anton_Hoffmeister
(zde i podrobnější seznam Hoffmeisterových skladeb)

https://www.youtube.com/watch?v=SQs3O2C_zcQ

Zpět