Ferenc Liszt / Funérailles

15.02.2014 21:33

Funérailles je sedmá z deseti skladeb klavírního cyklu Poetické a nábožné harmonie (Poetic and Religious Harmonies), S. 172a a S. 173 (první verze 1847, druhá 1845-52), které složil Ferenc Liszt na usedlosti v malé vesnici Woronińce (polsky, ukrajinsky Woroniwci) v dnešní Vinnycké oblasti v jihozápadní části Ukrajiny, místě, kde žila jeho životní souputnice, polská šlechtična Carolyne zu Sayn-Wittgenstein. Funérailles je nejznámější z celého cyklu, je to elegie napsaná v říjnu roku 1849 v souvislosti s potlačením maďarské revoluce 1848 Habsburky.

Skladba byla natočena řadou prestižních klavíristů, v to počítaje jména jako Claudio Arrau, Vladimír Horowitz, Arthur Rubinstein, John Ogdon, Martha Argerich, Jevgenij Kissin, Svjatoslav Richter, Arnaldo Cohen, Arcadi Volodos či Krystian Zimerman.

Funérailles má podtitul "Říjen 1849". To je často interpretováno jako svého druhu pohřební řeč pro Lisztova přítele Fryderyka Chopina, který zemřel dne 17. října 1849, a také vzhledem k tomu, že kus je v oktávách levé ruky velmi podobný s ústřední částí Chopinovy Polonézy As Dur, op. 53, Heroické, napsané před sedmi lety. Tuto interpretaci nicméně vyvrátil sám autor jako mylnou, když řekl, že tato skladba je poctou třem přátelům, kteří zahynuli v Maďarské revoluci v roce 1848. Byli to princ Felix Lichnowski, kníže László Teleki a maďarský premiér, kníže Lájos Batthyáni, který byl v říjnu 1848 popraven.

F. Liszt, Funérailles
https://www.youtube.com/watch?v=EMPkzA65WxI
seznam videé Funérailles (různé klavírní věci, int. Jevgenij Kissin)
https://www.youtube.com/watch?v=G4-kA3gMR0E&list=RDEMPkzA65WxI

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonies_po%C3%A9tiques_et_religieuses

 

Zpět