David Bowie / Blackstar

21.05.2017 13:44

David Bowie / Blackstar
 aktuální hudební scéna

Poslední album britského hudebníka, zpěváka, herce a producenta, výjimečného svou schopností proměny a inovace, jednoho z nejvlivnějších hudebníků v dějinách hudby, označované stylizací černé pěticípé hvězdy (★), pouhé dva dny před jeho smrtí. U kritiků i v mezinárodních žebříčcích prodejnosti zaznamenalo velký úspěch. V USA bylo jediným z jeho pětadvaceti alb, které se umístilo na prvním místě.

Titulní skladba byla uveřejněna 19. listopadu 2015 a byla použita v televizním seriálu Poslední panteři (The Last Panthers). Druhý single Lazarus vyšel o měsíc později, 17. prosince 2015 a byl použit i v Bowieho stejnojmenném muzikálu na off-Broadwayi, jehož produkce byla zahájena na konci roku 2015. Obal alba navrhl Jonathan Barnbrook, který pro Bowieho pracoval už předtím. Znázorňuje, jak řečeno, velkou černou pěticípou hvězdu na bílém pozadí, a kromě toho šest fragmentů hvězd v řadě, které dávají dohromady stylizované jméno BOWIE. Obal vinylové desky se liší v tom, že místo hvězdy je v něm okénko, v němž se otevírá pohled na černou hmotu desky. O významu černé hvězdy se diskutuje. Unicode (technická norma pro počítačové zpracování textu) hvězdy, vyjádřený v číslicích, odpovídá datu narození dřívějšího Bowieho kytaristy Micka Ronsona (26. 5.), kromě toho je prý léze ve tvaru černé hvězdy příznak onemocnění rakovinou.  Bowie zemřel na rakovinu jater, jeho nemoc nebyla veřejnosti známa.

Podle producenta Tony Viscontiho patřilo k zaznamenatelným vlivům na vznik alba album rapera Kendrika Lamara To Pimp a Butterfly (2015), uvádí se rovněž elektronické duo Boards of Canada a experimentální hiphopové trio Death Grips. Album, sestávající ze sedmi songů, bývá řazeno do inkorporátního art rocku, jazzu a experimentálního roku s prvky industriálního rocku, folk-popu a hip hopu. U titulního songu se hovoří o tzv. nu jazzu (označuje se rovněž jajko jazztronica). Kritika na albu chválí její šestou položku, skladbu Dollar Days a rovněž závěrečnou I Can't Give Everything Away. Zvláštní pozornosti, především pak v souvislosti s publikovaným oficiálním videem, se v době, kdy všichni hovořili o Davidu Bowiem, se dostalo v nejelegičtější skladbě alba, jejíž verše začínají "Look up here, I'm in heaven" (Podívej se sem nahoru, jsem v nebi) a pokračují "I'll be free", Lazarus (Vevo, na YouTube má dnes, konec května 2017, přes 42 miliónů shlédnutí).

V českých médiích je poslední Bowieho album hodnoceno jako „úchvatné rekviem, výsostné umělecké dílo“. Vybírám odstavec z článku na Musicserveru, charakterizující Bowieho hudbu na úvodní (titulní) skladbě, jejíž hvězdou je jazzový saxofonista Donny McCaslin, někdejší člen kvintetu vibrafonisty Gary Burtona či orchestru Gila Evanse:

Desku otevírá již zmíněná téměř desetiminutová titulní kompozice, v níž se zpěvákovi společně s producentem Tonym Viscontim (jehož ústy víceméně Bowie v posledních letech promlouval) podařilo dát dohromady prvky ze Scotta Walkera, jazztroniky, Aleistera Crowleyho, Bartóka a Friedricha Nietzscheho a vytvořit spojení, které je stejně tak vyzývavě avantgardní jako pastvou pro uši i oči (vezmeme-li v potaz skvělé video). "Blackstar" je óda na tenkou hranici mezi přežitím a zánikem. Připomíná nám, jak nepatrné světlo uprostřed tmy může poskytnout naději pro ty, co se ztratili. V podobném duchu pokračuje i zbytek alba.

Dílo Davida Bowieho se tedy albem Blackstar uzavřelo. Od počátku byl Bowie zajímavý mimo jiné tím, co by někdo běžně nazval stylizacemi a já spíš převtělením, vytvořením toho, čemu Němci říkají „Kunstfigur“ (obtížně přeložitelné, klíčový je prvek fiktivní osoby), postavou pojmenovanou Ziggy Stardust (píseň a album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, film, stylizace v dalších médiích), což znamená, že Bowie (podobně jako třeba Tom Waits) učinil sama sebe předmětem uměleckého díla.

Jeho smrt nebyla nic jiného, než jeho život – umělecké dílo. Říká pak komentář v německém Der Spiegel (Spiegel Online).

Článek na Musicserveru
https://musicserver.cz/clanek/52287/david-bowie-blackstar/
Na zprávách iDnes
https://kultura.zpravy.idnes.cz/david-bowie-blackstar-recenze-d2o-/hudba.aspx?c=A160108_141746_hudba_ob
Der Spiegel
https://www.spiegel.de/kultur/musik/bowies-letztes-album-blackstar-als-abschiedsgeschenk-a-1071472.html
Wikipedie
https://en.wikipedia.org/wiki/Blackstar_(album)
https://de.wikipedia.org/wiki/Blackstar_(Album)

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=RPbuxapYWFc

Lazarus
https://www.youtube.com/watch?v=y-JqH1M4Ya8
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/bowie-david/lazarus-734320
(pzn. – „bluebird“, překládaný zde jako „ptáček“, je velký zpěvný drozdovitý pták salašník horský)

 

Zpět