Clara-Jumi Kang

02.03.2015 21:19

Clara-Jumi Kang
světoví houslisté

Narodila se v roce 1987 v Mannheimu německým a korejským rodičům. V pěti letech se začala učit hrát na housle u Valerije Gradova na Mannheimské vysoké hudební škole. V sedmi letech se přestěhovala do Spojených států, aby mohla naplno studovat na Julliard School, kde byla žákyní Dorothy Delay a korejského houslisty Hyo Kanga (Delayová a Kang byli spolužáci). Ve studiu pokračovala na Vysoké škole Hannse Eislera v Berlíně a na Vysoké hudební a divadelní škole v Mnichově.

Svou kariéru začala Clara-Jumi Kang u Hamburského symfonického orchestru. V roce 2009 zvítězila v prestižní Mezinárodního houslové soutěži v Seoulu a získala druhé místo v Mezinárodní houslové soutěži Josepha Joachima v Hannoveru. V roce 2010 pak získala první cenu v Mezinárodní houslové soutěži v Sendai a zlatou medaili v Mezinárodní houslové soutěži v Mineapolis.

Již v raném věku hrála s prestižními symfonickými tělesy – lipským Gewandhausorchestrem,
Filharmonií v Kielu, Nice Philharmonie, Atlanta Symphony, Seoul Philharmonic, KBS Orchestra, Korean Chamber Ensemble.

Jako sólistka se etablovala pravidelným vystupováním s řadou dalších orchestrů jako je New Jersey Symphony, Indianapolis Symphony, Santa Fe Symphony, Tokyo Metropolitan Orchestra, Nagoya Philharmonic, Sendai Philharmonic, Hiroshima Symphony, Kanazawa Orchestra, Taipei National Symphony či Moskevský filharmonický orchestr.

Jako první sólové album Clara natočila v roce 2011 u firmy DECCA „Modern Solo“, včetně takových skladeb jako Etuda pro sólové housle č. 6. Na téma Poslední růže léta z opery Marta Friedricha Flotowa od H. W. Ernsta, Schubertova Krále duchů (Erlkönig) či sólové sonáty Eugène Ysaÿe. V sezóně 2011/12 vystoupila na řadě koncertů s orchestrem či recitálech v USA, mj. v Carnegie Hall (Stern Auditorium), měla turné s recitálem v Koreji i po Asii.

V sezóně 2013/14 podnikla mj. turné po Koreji se Seoul Philharmonic Orchestra a dirigentem Myung-Whun Chung (Tokyo), s KBS Symphony Orchestra a dirigentem Yoelem Levi, s Taipei Symphony a dirigentem Gilbertem Vargou po USA, Europě and Asii.

Od roku 2011 Clara žije v Mnichově a pokračuje ve studiu na tamější Vysoké hudební škole u Christopha Poppena. Hraje  ‘ex-Gingold’ Stradivarius z roku 1683 a od roku 2014, na Guarneri del Gesú ‘ex-Moeller’ z roku 1725.

https://en.wikipedia.org/wiki/Clara-Jumi_Kang
https://www.aspen.jp/eng/artist/violin/clara-jumi-kang/index.shtml (identický text j. na Wikipedii)

https://clarajumikang.com/?ckattempt=1   

Paganiniana
https://www.youtube.com/watch?v=CSaxxUZ8Pv4

Čajkovskij
https://www.youtube.com/watch?v=T2kVq7eAKo8&feature=youtu.be

Beethoven
https://www.youtube.com/watch?v=f8yZu9tSX7E

Vivaldi
https://www.youtube.com/watch?v=w5QuSQu1q4w&feature=youtu.be

Zpět