Chick Corea / Sun

12.03.2016 10:34

Chick Corea / Sun
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea XIII 

S albem Chicka Corey, které se jmenuje Sun, jsou na internetu trochu potíže. Ne, že bychom si ho nemohli pustit, ale to pro příspěvky, které by měly udržovat alespoň nějaký základní pořádek, nestačí. Na YouTube se mi album objevilo v nabídce s uvedením data 1970 (to je samozřejmě vždycky dobré zkontrolovat, protože ne každý to uvede správně, a pak jsou data dvě, jedno vztahující se k nahrávání, druhé, kdy bylo album uvedeno na trh). Zmiňuji to zde jen proto, že v oficiálním seznamu nahrávek na stránkách Chica Corey album vůbec není uvedeno, na stránkách discogs.com (odkaze dole) je uveden rok 1978, nikoli 1970; totiž je nahráno 1970 a vydáno 1978.

V každém případě máme nahrávku, vyrobenou firmou Toshiba EMI Ltd. a vydanou na labelech Far Est a Express (to je možná důvod neuvedení alba v přehledu), na níž je pět skladeb (podle discogs:)

A1 Moon Dance 6:42
Written by – S. Grossman

A2 Slumber 11:13
Written by – D. Liebman

B1 The Sun, Part 19:03
Written by – C. Corea

B2 The Sun, Part 2 2:34
Written by – C. Corea

B3 The Moon  6:04

Written by – C. Corea

Kapela hraje v obsazení Chick Corea – piano, Dave Holland – bass, Jack DeJohnette – bicí, Steve Jackson – perkuse, Steve Grossman – tenorsaxofon.  Steve Grossman, autor první skladby na straně A je jazzový saxofonista a hudební skladatel, který hrál s Milesem Davisem (a mnoha dalšími hudebníky, např. Janem Hammerem), vydal přes dvacet sólových alb. Rovněž David Liebman (Dave Liebman), autor druhé skladby, je saxofonista a flétnista. Stejně jako předchozí se podílel na albech Elvina Jonese, spolupracoval mj. rovněž s Johnem McLaughlinem. Oba hudebníci mají i krátkou charakteristiku na české Wikipedii.

Námět kosmických souvislostí, zde „slunce“ a „měsíc“, je pro Coreu typický. V seriálu příspěvků na těchto stránkách patří jeden proslulému albu Hymn of the Seventh Galaxy (viz odkazy), určitý pendant k albu můžeme spatřovat v albu Sundance (1969), kde se nachází skladba Sundance (zde Moon Dance) a Song of Wind. Se skupinou Electric Band pak Chic Corea vydal v roce 2004 album To the Stars podle novely scientologa L. Rona Hubbarda.

Info
https://www.discogs.com/Chick-Corea-The-Sun/release/3922172

https://cs.wikipedia.org/wiki/Steve_Grossman_(saxofonista)
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/chic-corea-hymn-of-the-seventh-galaxy/
https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Liebman
Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=DQLdZljeA2A

Zpět