Chick Corea / 43. Jazzaldia Festival

11.03.2016 05:30

Chick Corea / 43. Jazzaldia Festival
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea IX

Vystoupení Return To Forever: Chick Corea, Stanley Clarke, Al Di Meola, Lenny White na 43. ročníku Jazzaldia Festivalu (21. srpna 2008) je jedním z materiálů, které dokumentují reunion kapely v původním složení v roce 2008. V jiném příspěvku jsem okomentoval dvojalbum, které v souvislosti se znovusetkáním kapely vzniklo, vedle toho vyšlo také DVD, a ze světového turné, které skupina uskutečnila, existuje celá řada dalších materiálů.

Pokud se někdo diví, cože je to Jazzaldia Festival (stejně jako jsem se divil já), mohu ho ubezpečit, že se jedná o starý známý Jazzový festival v San Sebastianu – San Sebastian Jazz Festival, popř. v rodné řeči Festival de Jazz de San Sebastián, neboť téměř dvěstětisícové město ležící pár kilometrů od francouzských hranic je metropolí baskické provincie Gipuzkoa. Jazzaldia je jen méně známý oficiální název hudebního podniku, který existuje od roku 1966 a koná se vždy třetí týden v červenci. Festivalu se zúčastnila celá řada světově proslulých zpěváků a hudebníků, mj. Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Art Blakey, Stan Getz, Sarah Vaughan, Charles Mingus (1974 a 1977), Ray Charles, McCoy Tyner, Weather Report, Don Cherry, Gerry Mulligan, Ornette Coleman, Keith Jarrett, atd. atd., dokonce i z hudebních oblastí mimo jazz (třeba Liza Minelli).

Živé vystoupení je na YouTube zachyceno rovněž v jiném takřka totožném streamu (chybí jen úvod a možná ještě cosi dále, to už jsem nekontroloval) s názvem, uvádějícím jako místo (bez data) San Sebastian.

U odkazu na vystoupení, který zde uvádím, pak jsou ještě další cesty k živým koncertům Chicka Corey (v současnosti, březen 2016 18 videí, nejen roku 2008).

Playlist
01. Vulcan Worlds
02. The Sorceress
03. Space Circus Pt. 1
04. Al's solo
05. Chick's solo
06. The Romantic Warrior/ Stanley's solo 1
07. Stanley's solo 2
08. Duel Of The Jester And The Tyrant

Jazzaldia
https://www.youtube.com/watch?v=NGJ2AaIVGl8
Přehled dalších záznamů celých koncertů
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5kCjBbUtVeNMEGO2hrdbvUQB8Co4Q0ah

Zpět