Celis Beer

18.09.2016 22:41

Po celý život jsem setrvával v omylu, že moje jméno je takřka raritní. Vyskytovalo se (a vyskytuje) na Bělohradsku (Lázně Bělohrad nedaleko Hořic), kde jsem se v dětství setkal s jedním příbuzným, leteckým modelářem, a nedávno (na jednom ročníku Jivínského Štefana, který se v Bělohradě pořádal) s autorem několika knížek, Emilem Čelišem, který ale příbuzný není.

A tak jsem magii svého jména podporoval anekdotami, jako naoko vážným tvrzením, že mám už za živa v Jičíně ulici (ve skutečnosti se jedná o Emila Čelíše, etnologa, s nímž nemám společného nic než jméno), nebo oním vyprávěním mého syna, který jednoho dne četl své jméno „na bráně“ (tam se na vývěsce oznamují úmrtí), „bylo to přízračné, všude mlha, teď jméno matky bylo Helena, jako babička“, požitý alkohol stupňoval představu, kde to vlastně je… Po letech jsem si při jiné příležitosti v Pohřební službě v jejich archivu ověřil, že opravdu takové úmrtí bylo.

A teď Honza znovu přišel, s malou lahví piva a s charakteristickým smíchem, že našel v nějakém speciálním obchodě v Praze belgické pivo, na němž je nápis Celis Beer. Večer ho otevřel, ochutnali jsme ho, „docela dobrý“. A dnes jsem se podíval na internet, kde na Wikipedii je tomuto pivovaru, nacházejícímu se v Austinu, věnován článek s jeho historií. V roce 1966 jakýsi Pierre Celis z městečka Hoegaarden  ve Vlámském Brabantu (Flandry), kde existuje tradice pivovarnictví od 15. století, otevřel ve svém rodném městě poté, co jeho soused Louis Tomsin v roce 1955 zavřel svůj pivovar (Celis mu tam dříve pomáhal), vlastní pivovar Brouwerij Celis. Když v roce 1985 budova vyhořela, prodal firmu belgické firmě Interbrew, která je dnes součástí jednoho z největších komplexů Anheuser-Busch InBev, která pokračuje ve značce Hoegaarden dodnes, a sám se přestěhoval do texaského Austinu, kde založil novou firmu Celis Brewery. Pierre Celis žil v letech 1925 (byl tedy o čtyři roky mladší než můj otec) až 2011, zemřel tedy v 86 letech. V další pohnuté historii se nakonec původní značka dostala zpátky do Evropy a dnes pšeničné „bílé pivo“ (wit bier) vaří originální Pierre Celis White pivovar  Brouwerij Van Steenberge pod značkou Celis White v Evropě a  Ertveld's Wit v Severní Americe. Ertvelde je obec na severu Belgie ve Východních Flandrách.

Už jen jako doplnění chci poznamenat, že když jsem na Wikipedii našel první údaje o Čelišově pivu (v Belgii háčky neznají, takže při jejich výslovnosti je důvodné podezření, že při troše řimsologického vhledu se určitě jedná o nějakého vzdáleného příbuzného, jen se ještě nepodařilo zjistit konkrétní souvislosti emigrace), zjistil jsem rovněž, že jméno Celis není zcela neobvyklé, kromě toho, že existuje v severním Španělsku obec toho jména, máme celý seznam známých osobností v oblasti umění, sportu či politiky v Belgii, Španělsku, ale i Mexiku či Argentině. V rodině kolovaly nedoložené mýty, že ze strany babičky máme španělské předky. Jméno Čeliš je nicméně ze strany otcovské.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hoegaarden_(pivovar)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hoegaarden
https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Celis
https://www.ratebeer.com/beer/celis-white-belgian/24172/

Zpět