Bohuslav Martinů / Smyčcový sextet

07.12.2013 18:56

Bohuslav Martinů / Smyčcový sextet
skladby festivalu České doteky hudby

Smyčcový sextet pro dvoje housle, dvě violy a dvě violoncella, H. 224, vznikl v Paříži roku 1932. Bohuslav Martinů poslal skladbu anonymně do hudební soutěže pořádané v USA, v níž mezi 150 skladbami přesvědčil o jedinečnosti tohoto autora. Součástí ocenění nadace Elizabeth Sprague Coolidge byla částka 1000 dolarů, skladba se počala hrát v amerických koncertních síních. Premiéra se konala ve Washingtonu 1933 v provedení Kroll-Sextettu (W. Kroll, N. Berezowosky, L. Barzin, O. Saltikov, M. Prinz, O. Giskin). Rukopis je uložen ve washingtonské Kongresové knihovně (Library of Congress).

Skladba trvá zhruba 18 minut, jednotlivé věty mají označení 1. Lento - Allegro poco moderato 2. Andantino - Allegretto scherzando - Tempo I. 3. Allegretto poco moderato.

Na stránkách Katalogu skladeb Bohuslava Martinů charakterizuje skladbu Andrew Wilson-Dickson následovně:
Serenáda pro dvoje housle, dvě violy a dvě violoncella z roku 1932 odráží Martinů dozrávající styl založený na myšlenkách rovnováhy a symetrie. Prostřední věta, kombinující lyrické Andantino a dráždivé scherzo, je obklíčena větami charakteristické energie. Podobně jako další skladatelé jeho generace (v prudkém kontrastu k Antonínu Dvořákovi) nahrazuje Martinů melodii hustou sítí krátkých motivků, pohánějíc hudební tok k neustálým změnám. Vedle tohoto druhu kompozičního postupu jsou zde i další výrazná místa: sólové pasáže, unisono a nepředvídatelné výstupy jednoduché jednoduchosti.

https://katalog.martinu.cz/martinu/catlist.php
https://katalog.martinu.cz/martinu/catshow.php?idfield=454&language=cs

Smyčcový sextet Bohuslava Martinů bude na festivalu České doteky hudby uveden na vánočním koncertu 20. 12. 2013 v interpretace Festivalového orchestru České doteky s uměleckým vedoucím Pavlem Fischerem v Sukově síni Rudolfina.

Zpět