Barry Nelson

27.02.2014 14:05

(Slavní zemřelí roku 2007)
někdejší seminárky studentů LG

Ačkoliv obecně se za původního představitele Jamese Bonda považuje Sean Connery, přísně historicky prvenství slavnému skotskému herci nepatří. První Bond vznikl v Americe už v 50 letech. Barry Nelson, který mu dal tvář, zemřel ve věku 89 let, uvedla CNN. Barry Nelson zemřel 7. dubna v Pennsylvánii, jak uvedla jeho manželka Nansi Nelsonová. Neměl žádné děti. Jeho kariéra začalas ve 40. letech, kdy vystudoval univerzitu v Berkeley a podepsal smlouvu se společností MGM. Před 2. světovou válkou, ve které sám bojoval, natočil např. filmy Johny Eager či Shadow of the Thin Man.

Z poválečné tvorby jsou asi nejznámější filmy The Shining (Záře) a Airport (Letiště). V 60. a 70. letech se také hovně věnoval divadlu, úspěchy slavil především na Broadwayi. Podle jeho spolupracovníků byl všestranným hercem, působil věrohodně v divadle i v televizi, v komických i vážných rolích. Objevil se i v seriálech jako Murder, She Wrote (To je vražda, napsala) a Dallas. Dříve, než se začátkem 60. let proslavil Sean Connery, Nelson si „střihl“ neohroženého britského hrdinu v televizním filmu, který nesl stejný název jako poslední „bondovka“ natáčená v ČR, tedy Casino Royale. Dnes si ale na první film o Jamesi Bondovi z roku 1954 vzpomene jen málokdo.

Martin Rozsypal
[text je součástí rozsáhlejší seminární práce, kterou jsem rozdělil na jednotlivé osobnosti; téma je viděno z tehdy aktuálního úhlu pohledu, neboť Martin se věnoval osobnostem, které v tomto roce – 2007 – zemřely]

Zpět