Australská kuchyně

26.02.2014 10:46

Australská kuchyně
někdejší seminárky studentů LG

Klokani a krokodýli jsou běžnou součástí australského jídelníčku. Zavítáte-li do místní restaurace, můžete si z nich objednat polévku a jako hlavní chod si dopřát třeba krokodýlí filetu s rozmarýnovým přelivem anebo klokana na houbové omáčce…

Trochu historie neuškodí…

* Původními obyvateli na území Austrálie byli tzv. aborigines. Vedli kočovný život a k potravě využívali zdroje přírody – maso, vnitřnosti, hmyz, med a sezónní rostliny.

* Prvními průzkumníky této oblasti byli Číňané.

* Když poté kapitán Cook zakotvil u břehů Austrálie, spustil kolonizaci.

* Prvními osadník byli zločinci, dozorci a jejich rodiny, což nebyli zrovna ti, kteří mohli začít rozvíjet kulinářství.

* V prvních letech obyvatelé trpěli hladem, jelikož se v drsných podmínkách nedařilo ani pěstování plodin, ani chování dobytka.

* Větší příliv emigrantů, převážně z Číny (r. 1850 – „zlatá horečka“) napomohl rozmachu asijské kuchyně.

* Po druhé světové válce přišli další imigranti, převážně Libanonci, Italové a Řekové, kteří si přivezli své zvyklosti, pokrmy i koření. Díky tomu se pomalu vyvíjí kuchyně, která kombinuje asijské, italské, libanonské, řecké a anglické prvky. Dá se tedy říci, že stejně jako je a bylo různorodé obyvatelstvo Austrálie, je a byla rozmanitá i australská kuchyně.

Austrálie dnes – aneb bez „barbie“ nechceme žít

Velká část obyvatel dnes připravuje mezinárodní pokrmy, které jsou lehké a vhodné pro zdejší klima. Oblíbené jsou ale i ty nelehké a nezdravé, které jsou k dostání po celém světě. Patří mezi ně hamburgery, pečená či grilované kuřata, ryby a pomfrity atd. Místní kuchyně je hodně ovlivněna rožněním, tzv. barbecue, ale také polenta, italské rybí koláčky či čínské nudle jsou nyní součástí života každé australské rodiny.

Tradiční recepty, místní speciality

* Masový koláč nebo chcete-li koláč s masovou náplní, je receptem původních obyvatel. Náplň tvoří dušené hovězí maso a ledvinky nebo krokety z mletého masa s přídavkem syrových brambor (rýže). Koláč se podává teplý, studený i mražený a nazývá se „kidney pie“.
* Steaky – upravované buď jako medium (světlá verze) nebo dark (tmavá verze).
* Pečivo – významnou část tvoří tzv. „damper“ (tradiční australský chléb – bez droždí, pečený na ohni nebo v litinové troubě).
* Dorty, sladkosti – zdobené různými polevami, krémy či sypáním, ve výrazných barvách. Nejznámější sladkostí je „dort Pavlova“ a buchty „pumkin scones“ z dýňové dužiny.
* Med od divokých včel, který nejen voní, ale i chutná jako staré portské.
* Pepř z keře pepperberry, který roste pouze v Tasmánii.
* Makadamové oříšky – pojmenované na počest filozofa Dr. Johna MacAdama, pochází z deštných pralesů na severovýchodě Austrálie. Stromy plodící tyto oříšky až po sedmi letech soustavné péče, dorůstají výšky 12-15 metrů a oříšky pak dávají cca 50 let. V Austrálii se z nich vyrábějí zákusky, pochutiny, pralinky, cukrovinky, zmrzlina atd.
* Pouštní rozinkybush tomatoes – drobné plody podobné rajčatům.
* Lamingtons – kostičky piškotu přelité čokoládou a obalené v kokosu, někdy ozdobené šlehačkou a podávané s čajem.
* Meat Pies – menší masové závitky, přelité např. omáčkou z rajčatových plodů.
* Billy Tea – čaj připravovaný v plechovce (billy) na otevřeném ohni.
* Anzac Biscuits – křupavé zákusky z ovsa, kokosu, cukru, mouky, másla…, které se posílaly vojákům během první světové války
* Balmain Bugs – raci s bílým masem, kteří chutnají po humrech.

Místní zvyky a zvláštnosti

* Barbeque – kdekoli, kdykoli a jakkoli. Australané jedí nejradši venku, a pokud je to jen trochu možné, nenechají si „stolování“ na čerstvém vzduchu ujít. Právě tomuto zvyku je důkladně přizpůsobeno i okolí. Stačí si jen připravit potraviny a nezapomenout na dostatek piva, vše zabalit a přesunout se po svých či vozem do nejbližšího parku. Ve všech pak zaručeně existuje „barbeque area“, tedy místo přímo stvořené k rožnění. Když se uvelebíte na perfektně upraveném trávníku, můžete začít. Poblíž máte k dispozici dostatečné množství přeplněných odpadkových košů, vodu a velké nerezové zařízení, které slouží k rožnění. Máte-li zrovna štěstí, je použití zdarma, máte-li „pech“, zaplatíte za použití celičký dolar. Ti, kteří mají zahradu, mají na ní dozajista i zděný krb, kolem kterého probíhají často různé oslavy. Někdo zde topí dřevěným uhlím, další dřevem, plynem i elektřinou. Dobrá informace pro hospodyňky – rožnění je převážně mužskou záležitostí.
* Prodejny s rybími výrobky (Fish markety) – nabízejí široký sortiment mořských plodů a ryb, které chutnají opravdu výborně a jsou zaručeně čerstvé.
* Fast foody – nejoblíbenější jsou čínská bistra, která jsou velmi levná, na rozdíl od klasických restaurací, kde se ceny jídla běžně pohybují okolo dvaceti dolarů.
* Nápoje – Australané si potrpí na horkou kávu, bez které po ránu nefungují. Ulice jsou pak plné lidí s papírovými kelímky, směřujících do práce. Chtějí-li si poté po „robotě“ dopřát něco ostřejšího, musí navštívit specializované obchody, ve kterých se prodává veškerý alkohol (z čehož vyplývá, že v normálním supermarketu si ho nepořídíte). Pivo je zde k dostání ve třetinových lahvích a bývá velmi studené (proto mívají místní po ruce „látkový hrneček“, do kterého si láhev oblečou a popíjejí dál, aniž by jim hrozily omrzliny). Pivo zde nepatří mezi nejlevnější nápoje, ale naopak víno, a to opravdu dobré víno, zde seženete za velmi slušnou cenu. Takže na zdraví!
* Restaurace – mezi klasická jídla, která naleznete v jídelníčku, patří např. paštika z husích jater a pepře, klokaní plátek na grilu s pečenými brambůrky a čerstvým salátem se zálivkou z olivového oleje, octa, červeného vína atd. Jako zákusek je pak podáván citrónový myrtový koláč se šlehačkou.
* Noční i denní můrou je pro malé Australanky specialita zvaná Vegemite, kterou jim obstarávají jejich svědomití rodiče. Jde o velmi zdravou a chuťově zcela nepoživatelnou „pomazánku“ černé barvy, vyrobenou z droždí a zeleniny, nejčastěji podávanou na toastech.
Bush food – pokrmy domorodců. Mezi typické potraviny patří listy citrónové myrty, makadamové oříšky, pepř, špenát a bush tomatoes.

[Text je fragment z větší práce o gastronomii, její ostatní části jsou dnes již zcela běžné, takže jsem vybral jen jeden dvoustránkový úsek o australské kuchyni.]

Zpět