Alberto Vojtěch Frič

11.05.2012 16:43

Alberto Vojtěch Frič
cestovatelé, fotografové, reportéři

Byl jsem zřejmě už dost odrostlý kluk, když jsem si začal uvědomovat, že Frič cestovatel, jméno, o němž jsem už z jakýchsi časopisů měl jakousi představu, a Frič romantický básník, současník Máchův, jsou dvě různé osoby. A ještě pár let uplynulo, než jsem se dočetl, že to je celé ještě složitější. Ještě dnes, když napíšete do vyhledávacího okénka české Wikipedie jméno Frič, zatočí se vám zřejmě hlava z více než tuctu osob s tímto jménem. Jak spolu souvisí? A je „Mac“ Frič, český filmový režisér, v nějakém příbuzenském svazku s českými básníky, vědci a cestovateli 19. století? Tak víme z nějakého už kdysi článku, že i tohle je pravda, nicméně udělejme si v tom trochu pořádek (zvládl by to nicméně i pozornější čtenář Wikipedie, pokud v tom nemá už dávno jasněji než já).
Vyjdu-li od jména Josef Václav Frič (1829-1890), spisovatele, novináře, básníka, jehož vzorem, podobně jako Karla Sabiny, byl o devatenáct let starší Karel Hynek Mácha (podílel se na almanachu Máj, který se hlásil k jeho dědictví), a podobně jako Karel Sabina se angažujícího v revolučním roce 1848, odsouzeného pro velezradu k 18 letům vězení, posléze nicméně omilostněného, mám na „horizontální“ časové rovině několik bratří: Prof. Dr. Antonín Frič (1832-1913), mladší bratr, byl významným českým geologem a paleontologem, profesorem Karlovy univerzity a ředitelem Národního muzea, kde se zasloužil o získání sbírky Joachima Barranda. Vojtěch Frič (1844-1918) byl právník a zemský advokát, a především místostarosta významného českého spolku Sokol. Pracoval jako koncipient v kanceláři svého otce Josefa Františka Friče, cestoval po celé Evropě, v různých spolcích byl činný už jako student, byl pobočníkem Jindřicha Fügnera. Další bratr J. V. Friče Karel Frič (1834-1915), vzděláním chemik, byl rovněž obchodník, do „buditelského“ tématu se zapojil brožukou Stavme velké Národní divadlo (1864). Stejně tak Václav Frič (1839-1916) byl podnikatel, obchodník s přírodninami, jako jeden z prvních v Čechách se zabýval fotografií. Otec všech těchto úspěšných synů byl Josef František Frič (1804-1876), původem ze zámožné měšťanské rodiny ve Slaném, se po vystudování práv v Praze stal advokátem, přednášel práva na univerzitě, později děkanem fakulty, byl poslancem zemského sněmu. Obhajoval, sám v bouřlivém roce 1848 vězněn, Karla Havlíčka Borovského.
Náš cestovatel, Alberto Vojtěch Frič (1882-1944), byl synem Vojtěcha Friče, J. V. Frič (a tedy i ostatní jeho bratři) byl Albertovým strýcem. Jeho osm cest do (Jižní) Ameriky, kontakty s Indiány, kteří mu dali jméno Karaí Pukú (česky
Dlouhý lovec), pozoruhodné sbírky kaktusů, které sbíral i ve výškách pěti tisíc metrů na stěnách And, to jsou momenty, které činí Alberta Vojtěcha Friče nezapomenutelným. Mne také zaujala skutečnost, že sestavil slovníky šestatřiceti indiánských jazyků. Je podivné, že se o této výrazné osobnosti českého cestovatelství u nás dnes takřka nemluví (zatímco v cizině je známější), tím spíš, že si třeba já sám uvědomuji, že jsem jeho jméno od dětství znal, možná i proto, že psal různé knížky pro mládež. Je faktem, že v poslední době znovu jeho jméno vešlo do médií, v souvislosti s tím, že byli nalezeni v Americe jeho potomci.
Ještě několik dalších příslušníků rodiny, kteří se nějakým způsobem zapsali do historie, našlo. Nám ale zbývá už jen poslední otázka, totiž zda Martin Frič, zvaný Max či Mac, filmový režisér a herec, má co společného s představiteli společenského života 19. století. Ano, má. Byl vnukem Vojtěcha Friče a synovcem Alberto Vojtěcha Friče.

Rodina Fričova
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_V%C3%A1clav_Fri%C4%8D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Fri%C4%8D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vojt%C4%9Bch_Fri%C4%8D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Fri%C4%8D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Franti%C5%A1ek_Fri%C4%8D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alberto_Vojt%C4%9Bch_Fri%C4%8D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Fri%C4%8D

Alberto V. Frič
https://www.quido.cz/osobnosti/fric.htm
https://krajane.radio.cz/articleDetail.view?id=1126
https://www.checomacoco.cz/new5/a-v-fric
https://www.radio.cz/en/section/czechs/alberto-vojtech-fric-part-i-the-story-of-a-czech-adventurer-ethnologist-who-brought-a-south-american-indian-to-prague
https://www.scheufler.cz/cs-CZ/fotohistorie/fotografove,f,fric-alberto-vojtech,163.html
https://www.dharmagaia.cz/kniha/415-alberto-vojtech-fric-o-kaktech-a-jejich-narkotickych-ucincich

Zpět