Zuzana Lapčíková Kvintet / Rozchody a návraty

09.12.2012 22:15

Nejnovější album Zuzany Lapčíkové z listopadu 2011 Rozchody a návraty, vydané u Supraphonu (SU 4076-2) navazuje na předchozí projekt „písní adventu a Vánoc z Moravy“ Marija Panna přečistá (Supraphon SU 4033-2), které vyšlo, jak komentáře zdůrazňují před rokem na den přesně. Navazuje už tím, že zde moravská cimbalistka, zpěvačka, folkloristka a skladatelka spolupracuje se čtyřmi dalšími výbornými muzikanty, s nimiž natočila coby společný debut právě zmíněné adventní a vánoční písně.
Mezi šestnácti skladbami nahranými ve Studiu Sono jsou tentokrát i dvě úpravy písní Leoše Janáčka, hned úvodní Čekám tě a pátá skladba v playlistu Vzpomínka. Rovněž na ostatních skladbách se podíleli spoluhráči, především Josef Fečo (Bylo jedno dzievča, Navrátilec), ale i Ondrej Krajňák (Vlaštověnka lítá), či Kamil Slezák (Dobrú noc), podobně jako u prvního alba, kde jsou uvedena u hudby jména prvních dvou z nich. Recenze zdůrazňují výraznější podíl jazzové instrumentální hudby než v albu předchozím, ve srovnání s ním je téma naopak rozvolněnější než „kompaktní“ příběh o narození Ježíška. To určitě umožnilo i rozšířit stylovou paletu, která zahrnuje tradičně folklorní muziku (např. první takty Ej, v širém poli s klasicky rozehraným cimbálem) či naopak jazzové pasáže (instrumentální sóla nejdelšího Navrátilce), písně průzračně čisté pouze s doprovodem klavíru či cimbálu (např. Čekám tě) či naopak až dramaticky teatrální sekvence (úvod písně Šla má milá pro vodu).
Nebudu dlouze rozebírat, činí tak např. pěkný komentář na stránkách Českého rozhlasu, kde na ČRo Jazz Petr Vidomus pochvalně píše o albu v souvislosti s jeho zvolením na Album týdne (28. listopadu 2011). Zmíním ale alespoň ještě, že Na Mariji Pannu přečistou Rozchody a návraty navazují i tím, že vánoční téma Lapčíková vnímala s akcentem na lásku a toto album jsou rovněž písně o lásce.

Odkazy
https://www.reflex.cz/clanek/kulturni-tip/44517/rozchody-a-navraty-lapcikova-umne-balancuje-mezi-lidovkou-a-jazzem.html
https://www.rozhlas.cz/jazz/album/_zprava/979842
https://supraphon.cz/cs/novinky/archiv-dle-kategorii/vazna-hudba/&list%5Bsort%5D=&list%5Boffset%5D=20?item=1094
https://www.supraphonline.cz/album/2600-rozchody-navraty

 

Zpět