Žumberk

20.08.2012 15:27

Žumberk
EXOD 2012

Málokdo by očekával etymologii objektu, nazývaného Žumberk, od německého Sonnberg, tedy Sluneční hora. Objekt se zajímavou historií je rekonstruován, jsou zřejmé i projekty česko-německé spolupráce. V muzeu se konají výstavy (v současnosti Lidé a ryby), pozoruhodné jsou výtvarné motivy lidově malovaného nábytku. Mají tam dokonce jednu skříň z Podkrkonoší. Na posledním snímku panel, inzerující návštěvu dalšího zajímavého objektu v nejjižnější části jižních Čech.

To je stručný komentář k albu mých fotek na Rajčeti. Nevím, zda je podobná etymologie u stejnojmenného hradu Žumberk, který se nachází v okrese Chrudim. O volně přístupné zřícenině u městyse téhož jména říká Wikipedie, že pochází rovněž z německého jména, ale Sunenberg. V tomto případě se jedná o tvrz asi třicet kilometrů od Českých Budějovic, charakteristickou později přistavěnými hradbami s dnes zachovanými pěti válcovými baštami. Jeho historie je zajímavá (je vypsaná na řadě adres, k nimž jsou dole odkazy), patřila ke klášteru ve Vyšším Brodě, Rožmberkům i dalším šlechtickým rodům, dnes patří k Jihočeskému muzeu.

Před sebou mám letáček „Navštivte výstavu Ryby a lidé“ s podtitulem Rožmberkové a rybníkářství v Jižních Čechách a ve Waldviertlu, kde se píše:
TVRZ Žumberk u Nových Hradů, pobočka Jihočeského muzea v Českých Budějovicích
Úterý-neděle: 9.00  17.00 hodin
(do 31. 10. 2012)
Vstup zdarma
„gemeinsam mehr erreichen – Společně dosáhneme více“
Výstavní projekt je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj (ERDF) z programu „Operační program Cíle 2 Evropská územní spolupráce Raousko – Česká republika 2007 – 2013 a z rozpočtu Jihočeského kraje.
Starobylá tvrz Žumberk u Nových Hradů / anbízí návštěvníkům interaktivní výstavu / Ryby a lidé / s více jak 400 exponáty.
Pestrý program i pro děti.
Doprovodné akce s bohatým programem:
28. července 2012 – Ryby ve znacích šlechtických rodů
4. srpna 2012 – Kraj Waldviertl a jeho kulinářské speciality
15. září 2012 – Odpoledne s Rožmberky a Pernštejny

Na Rajčeti jsem našel obrazovou dokumentaci k druhému z řečených doprovodných programů.

Odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDumberk_%28hrad%29
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDumberk
https://novohradky.info/zumberk.html
https://www.pruvodce.com/zumberk/
Výstava Ryby a lidé
https://www.muzeumcb.cz/dokumenty/S02_Libreto.pdf
https://www.cb-info.cz/cz/chut-stalete-tradice/aktuality/stranky/vystava-na-tvrzi-zumberk.aspx
https://paptabe.rajce.idnes.cz/20120804_Zumberk_vystava_Ryby_a_lide_Kraj_Waldviertl_a_jeho_kulinarske_speciality_koncert/

Fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Zumberk/
Jiná alba
https://jirina.rajce.idnes.cz/Zumberk/
https://amigodark.rajce.idnes.cz/zumberk/
https://japafoto.rajce.idnes.cz/Zumberk/

V jedné z bašt byly k mání tři pěkné mapy. První, v češtině s názvem Hrady, kláštery a zámky regionů Waldviertel, Podunají, Jižní Čechy, Vysočina a Jižní Morava Vás zvou… . Druhé dvě v němčině: Freizeitkarte Waldviertel (1:160 000) a přehledná mapa pro pěší i autoturistiku Pferderegion Nordwald (s motem Grenzenlos Reiten, 1:100 000).

Zpět