Znělka 20th Century Fox

17.03.2017 15:30

Znělka 20th Century Fox
filmová hudba

20th Century Fox, jedna z nejvýznamnějších amerických filmových společností, která patří – vedle Walt Disney Motion Picture Group, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment (pod niž dnes spadá Columbia Pictures či Metro-Goldwyn-Meyer), NBC Universal a Warner Brothers Entertainment – k tzv. „Velké šestce“, a je historicky jednou z nejstarší společností (původní Fox Film Corporation byla založena již za první světové války, v roce 1915). V jejím názvu se objevují názvy obou původních společností, té založené Williamem Foxem a té druhé, založené v roce 1935 jako Twentieth Century Pictures. Od roku 1985 je společnost majetkem mediálního magnáta Roberta Murdocha. K nejznámějším filmům patří  Star Wars, Avatar, Doba ledová, Garfield ve filmu, X-Men, Smrtonosná past, Vetřelec, Planeta opic, Sám doma, Noc v muzeu, Simpsonovi ve filmu, Predátor, Letopisy Narnie a mezi seriály patří Futurama a Simpsonovi (Wikipedie).

Symbolem a logem 20th Century Fox je nápis mezi reflektory, osvětlujících budovu ve stylu art déco se znakem firmy, který navrhl malíř Emil Kosa (1903-1968), Američan francouzského původu, který byl oceněn Oscarem za film Cleopatra (1963) a jeho poslední prací bylo slavné matte painting Sochy svobody v kultovním filmu Planeta opic (1968), a pro systém cinemascope, který navrhla v roce 1952 právě společnost 20th Century Fox pro tehdejší novinku, extrémně širokoúhlé natáčení a projekci, pak upravil Rocky Longo. Rovněž hudbu ke znělce přetvořil Alfred Newman (1900-1970), který je i autorem původní fanfáry.

Alfred Newman, narozený v městě New Haven v  Connectitutu v židovské rodině ruských emigrantů jako nejstarší z deseti dětí. Na klavír začal hrát v pěti letech, v pouhých devatenácti letech se stal dirigentem na Broadwayi a v roce 1930 se na pozvání slavného hudebního skladatele rovněž židovského původu Irvina Berlina, jehož rodina v době protižidovských pogromů rovněž opustila Rusko a emigrovala do USA, dostal do Hollywoodu. Zde se v roce 1934 stal žákem Arnolda Schönberga, rakouského skladatele tzv. „druhé vídeňské školy“, rovněž židovského imigranta, který nedávno, po exilu v Paříži rovněž přesídlil do Ameriky. S trochou nadsázky, licence a v žertu můžeme říci, že Alfred Newman by mohl mít něco málo z vlivu Antonína Dvořáka. I když Schönberg během své hudební kariéry prošel složitým kompozičním vývojem (vytvořil systémy atonality a dodekafonie), v raných letech byl vyznavačem českého skladatele (později pak jeho přítele a souputníka Johannese Brahmse) a jeho první skladby jsou vytvořeny v duchu pozdního romantismu. Možná je také méně známo, že jeho matka se narodila a své dětství prožila jako Pauline Nachod v Praze.

Alfred Newman získal v roce 1930 smlouvu od Samuela Goldwyna (narozeného v r. 1879 ve Varšavě jako Szmuel Gelbfisz), rozhodující osobnosti amerického filmového průmyslu, a v roce 1931 jej požádal Charlie Chaplin o hudbu k filmu Světla velkoměsta (dělal hudbu i k jinému Chaplinovu filmu, Moderní doba). S firmou 20th Century Fox podepsal smlouvu v roce 1940 a komponoval pro ni hudbu po dvacet let. Za filmovou hudbu získal devět Oscarů (první za film Alexander Ragtime´s Band v roce 1938, název filmu podle songu Irvina Berlina z roku 1911) a pětačtyřicetkrát byl na Oscara nominován, což byl do roku 2006, kdy jej překonal John Williams, rekord. Napsal hudbu zhruba ke dvěma stům filmům, k nejznámějším patří The Song of Bernardette (1943, podle novely Franze Werfela), The Keys of the Kingdom (1944), hudební film The King and I (1956), How the West Was Won (1962), Camelot (1967) – nevyjmenoval jsem ani všechny ty oscarové.

Oba Newmanovi synové Thomas a David jsou rovněž žádanými hudebními skladateli, stejně tak jeho bratři Emil a Lionel. Příbuzným Alfreda Newmana (Alfred byl jeho strýcem) je i Randy Newman (nar. 1043), zpěvák, písničkář, pianista a skladatel, oceněný Oscarem (šestnáctkrát nominován) i Grammy. Nedávno vystupoval ve Vídni.

Znělka 20th Century Fox
https://www.youtube.com/watch?v=q6roWcs0Pvc
Alfred Newman
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alfred_Newman
Newmanova hudba k filmům
https://www.imdb.com/name/nm0000055/
https://www.csfd.cz/tvurce/63490-alfred-newman/

Zpět