Zločiny srdce

04.12.2015 17:46

Zločiny srdce
filmy na DVD

Zločiny srdce, 1986, režie Bruce Beresford, v hlavních rolích Diane Keaton, Jessica lange a Sissy Spacek. Dobré filmy týdeníku Reflex, sběratelská edice III., 24. „Tyhle sestry to s muži opravdu umí.“ Zatímco obaly II. sběratelské série byly krabičky s jednou chlopní, zde už to jsou dvě chlopně, a tedy např. více fotek, nabídka dalších filmů, v tomto případě Sloní muž, Lisabonský příběh, Srpnová rapsodie a další. Řada je, stejně jako předchozí vydávána ve spolupráci týdeníku Reflex a Hollywood classic Entertainment. Každý měsíc přichází nabídka šestice nových snímků.

Bruce Beresford (1940) je australský režisér a scénárista, v jehož tvorbě zaujímají významné místo především komorní dramata. Působil i jako operní režisér. Poprvé na sebe výrazněji upozornil snímkem Krotitel Morant (1980), který zabodoval i na několika festivalech. Film Tender mercies (1983) získal dva Oscary a několik oscarových nominací. Velmi úspěšnými se staly také Beresfordovy filmy Zločiny srdce (1986) se třemi oscarovými nominacemi a Řidič slečny Daisy (1989), který získal 4 Oscary. Netradičně pojatý příběh o střetu dvou kultur předvedl Beresford v Černém rouchu (1991), osudy žen v japonském zajateckém táboře vylíčil ve filmu Cesta do ráje (1997). Jeho další snímky jako Evelyn (2002 nebo Kontrakt (2006) již nedosahují takových úspěchů, do budoucna má však připraveno několik dalších projektů (text na vnitřní straně krabičky). Dodejme jen stručně: Kontrakt (2006), Maův poslední tanečník (2009), Peace, Love & Misunderstanding (2011).

Mám pocit, že jsem viděl od Beresforda několik filmů, přinejmenším pozoruhodný snímek Řidič slečny Daisy.

Zločiny srdce (v orig. Crimes of the Heart, titul na německém trhu Verbrecherische Herzen, uvádím proto, že jsem původně titul přečetl chybně jako Zločinné srdce, navozen k tomu jinými tituly, např. Statečné srdce, a teprve na druhé kouknutí opravil) je zfilmovaná stejnojmenná divadelní hra od Bethy Henleyové (1952, Jackson, Mississippi), ověnčená Pulitzerovou cenou.

Děj: Lenny (tj. Lenoire) Magrath (Diane Keaton) je osamělá žena, která se vydá domů, aby tam sama oslavila své narozeniny. Navštíví ji jen její sousedka Chick Boyle (Tess Harper), ale spíše proto, aby pomluvila Lennyinu sestru Meg (Jessica Lange), když jí řekne, že je dobře, že ji Lenny nepozvala. Ale to se mýlí, Meg je už na cestě, a nastává rozhovor o třetí sestře Babe (Sissy Spacek), která postřelila svého manžela, vlivného politika Zackeryho Botrella.  Sice se slaví, ale taky všichni přemýšlejí o tom, jak Baby pomoci. Právník Barnette Lloyd si myslí, že by bylo nejchytřejší navléknout to na domácí násilí, musí přemluvit Babe, aby vůbec vylíčila, jak to bylo. Problém nastane v okamžiku, když sestra Zackeryho, který nyní leží v nemocnici, v tušení něčeho nekalého pořídila fotky o intimním styku Babe s patnáctiletým Afroameričanem Willy Jayem. Původně nevinná starost o psa přerostla do jiných rozměrů a manžel, přestože o vztahu nic nevěděl, vypráskal černocha ze dvora. Zackery říká pak právníkovi, že nezamýšlí nutně Babe poslat do vězení, ale do blázince.

Tam by taky tak trochu podle chování, jak to může vnímat divák filmu, patřila. Je přitom otázkou, co z nesčetných příkladů přisoudit komickému žánru, do něhož se snímek neustále překlápí, například když dědeček, který leží rovněž v nemocnici, upadl do komatu a je tedy pozdě na to, aby mu jedna z dcer řekla pravdu o svém životě, a nyní se ženy nad tímto faktem dávají do nekontrolovatelného smíchu. Takových případů je celá řada, třeba jen Babyin pokus o sebevraždu pověšením na lustr, který se s ní utrhne a ona ho vláčí po schodech domu a, neuvěřitelně rozrušená (jak to ostatně Sissy Spacek dokonale umí) strčí hlavu do trouby s plynem, zatímco Lenny ve svých kolísavých náladách je náhle šťastná a jde sklízet papaye trhat do zahrady. Detail: záběr na rozšťastněnou Lenny, která se odhodlala zavolat Charliemu, v pozadí, zatímco před ní přechází Babe s lanem; Lenny pak úplně blázní, kde všichni jsou, Babe je s lanem o patro výše (viz ukázka na YouTube, také je krásný záběr jako z Hitschcocka stín přemisťované židle a lana). Bláznivé situace se netýkají jen všech třech sester (ještě se k tomu dostanu), ale i jiných postav, především sousedky Chick (Tess Harperová dostala za roli nominaci na Oscara v kategorii představitelka ve vedlejší roli). Pěkná je scéna s Chick, která neustále na všechny nasazuje a Lenny ji žene z domu, ta pak přes kurník vyleze na strom. Excesem byla i smrt matky, která se oběsila a přitom oběsila i kocoura (byl to pak titulní článek v novinách), jedna ze tří sester rovněž už byla v blázinci.

Rozkolísanost je ten pravý dojem u všech třech sester, za ní jsou ovšem nevyřčené staré touhy, bolesti a křivdy, které se infiltrují do současnosti. Sestry nemohou Meg zapomenout, že v dětství ony měly jen tři rolničky na šatech, zatím ona jich měla dvanáct. Lenny nesmírně těžce nese, že sobecká Meg jí nakousala bonbóny, které dostala jako jediný dárek k narozeninám. Babe hraje na saxofon, prohlížejí se staré fotky a postupně vyplouvají problémy, zda Lenny měla někdy milence, že se Meg orientovala na svou kariéru zpěvačky a vykašlala se na svého dědečka, vrací se po několika ztroskotáních z Hollywoodu, měla mnoho mužů, zatímco Lenny jednoho, kterému nepřiznala zdravotní postižení atd. Divák zjišťuje, že všechny něco tíží, zfušovaný život, potlačené vzpomínky atd.

Nicméně celý ten blázinec nakonec skončí dortem pro Lenny, kterého si všechny tři sestry bohatě naberou.

Film byl úspěšný u kritiky i u diváků. Když už jsem zmínil Tess Harperové, musím ještě dodat ostatní oscarové nominace – Sissy Spacek za představitelku v hlavní roli, pak ještě za scénář, Sissy Spacek dostala další dvě významná ocenění (Zlatý Globus, Cena newyorských kritiků). Jsem v pokušení rozepsat se o portétech všech třech hereček, které mám spojené každou s nějakým dalším filmem, ale v tuto chvíli odolám.

Bruce Beresford
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bruce_Beresford
Zločiny srdce
https://de.wikipedia.org/wiki/Verbrecherische_Herzen
https://www.imdb.com/title/tt0090886/

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=jQF9pkmPO4Y

Mimochodem ještě: originální divadelní hra:
https://www.youtube.com/watch?v=juQ5xqGXmcw
https://www.youtube.com/watch?v=x_72ZnVX-6g
(nevím, zda obě videa navazují, to už jsem nezkoumal)

Zpět