Žitava / Zittau

30.03.2012 18:14

Vždycky se mi to jméno líbilo, říkal jsem si, zda opravdu souvisí se slovem „žito“, když lidová etymologie může zavádět, Řezno samozřejmě není odvozeno od „řezati“, ale od latinského Castra Regina, stejně jako máme výraz Praga Caput Regni vztahující se k Praze, jedná se tedy o vládnutí, něm. regieren, Regierung je vláda. V případě Žitavy jde ovšem opravdu o slovanský původ slova, stejně jako u Drážďan a Lipska. Ona historicky patřila k Čechám, stačí se podívat na pár textů v odkazech, do těchto končin také utíkali do náboženského exilu Čeští bratří, takže těch dějinných vazeb je více, a dodnes je to z východních Čech první město kousek za hranicemi, protože více na východ už je Polsko, také se to tu historicky označuje (je to inzerováno všude možně coby turistický pojem) jako trojzemí, líbilo by se mi také trojmezí, hranic třech zemí (Česko, Polsko, Německo), i když je vlastně takřka ani nezaregistrujete, leda podle jazyka názvů na dopravním značení. Vlakem z Liberce přes Hrádek n. Nisou první stanice v Německu, po silnici odbočit z dálnice na Chrastavu přes Grabštejn a rovněž kolem Hrádku n. Nisou (vlastně po obchvatu kolem něj) přímo na místo. Nevím, do jaké míry ta cesta kopíruje historickou Žitavskou cestu z Prahy do Horní Lužice.

Na adrese poznavani.luzice.cz (viz odkaz dole) je pěkná mapa, na ní ekvivalenty názvů, coby člověk se vztahem jazykům na tom vyloženě ujíždím – Bad Muskau / Mužakow (v lužické srbštině, nádherné historické zahrady), Hoyerswerda / Wojerecy, Lübennau / Lubnjow (od „milovat“, tím se vysvětluje ten německý název), Seftenberg / Zly Komorow atd. To by bylo spíš na samostatný článek o tomto kraji.

V každém případě je důležitý další historický pojem „Šestiměstí“, Sechsstädteland, Země šesti měst. k nimž patřila města východně od Drážďan Kamenz / Kamjenc (další z Kamenic, vedle České Kamenice a Saské – Chemnicz, jeden čas Karl-Marx-Stadt), Bautzen / Budyšin (česky Budyšín, Budyšínský rukopis), Löbau / Lubij, Görlitz / Zhorjelc (polsky Zgorzelec, česky Zhořelec) a Žitawa. Mezi nimi (není označováno jako jedno z nich) se nachází Herrnhut / Ochranow, nejznámější útočiště Českých bratří po bitvě na Bílé hoře. Což souvisí s brzkým přijetím luteránské reformace v těchto místech. Mimochodem se dočítám, že bývalé žitavské gymnázium založil purkmistr, pocházející z Moravské Třebové. Další nitka společné historie, vedle třeba Petra Žitavského, autora Zbraslavské kroniky.

Při návštěvě Žitavy bychom se mohli věnovat více věcem, mj. třeba také „soli“, pojednávané na těchto stránkách v jiných článcích, velkou atrakcí je rovněž „Velké žitavské postní plátno“, devadesát biblických výjevů na látce o rozměrech 6,8 x 8,2 m.  Já dám menší akcent na architekturu, konkrétně na farní kostel sv. Jana Křtitele. Není to sice katedrála či stavba takového významu jako ty chrámy, jimž jsem se zde věnoval (Kolín, Merseburg, Halle, Naumburg atd.), nicméně už kvůli svému (mému) jménu…

Anebo raději, nechť si to každý přečte v odkazech, jichž je tady přehršel (např. zde, německy, nebo zde, česky). Našel jsem pěknou virtuální prohlídku, je to skoro, jako byste tam byli. Tady je (na 360 Cities.net, Kreuzkirche, Rathausturm, Johanniskirche, Uhreninsel atd.).

Tady odkazy ještě jednou v plném znění a některé další
https://poznavani.luzice.cz/home/kulturni/zitava.dot
https://liberec.idnes.cz/zitava-krasne-historicke-mesto-kousek-od-hranic-ft6-/liberec-zpravy.aspx?c=A101021_193038_liberec-zpravy_oks
https://turistika.mucl.cz/data-tipy-na-vylet/pesi/Zitavsko-Kulturni-stezka-mesta-Zitava.pdf
https://www.toulkypocechach.com/zittau.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDitava
https://de.wikipedia.org/wiki/Zittau
https://www.mapa-mapy.cz/mapa/zitava-nemecko/

Zpět