Zdeněk Thoma

08.05.2012 23:33

Zdeněk Thoma
cestovatelé, fotografové, reportéři

Fotograf a publicista Zdeněk Thoma v himálajském království Nepál přichází do horské vesnice Manang ležící na úpatí třinácté nejvyšší hory světa Annapúrny. Několik dní zde dokumentuje impozantní himálajskou krajinu a život místních obyvatel. Z řady snímků později vytvoří výstavní soubor Vesnice ve stínu Annapúrny, který uvidí tisíce lidí v mnoha muzeích a výstavních síních v Česku i Slovensku.
Těmito slovy je uveden originální projekt, jehož počátek je v listopadu 1979 a ve kterém po třiceti letech pokračuje Thomův syn Michal, když se se svazkem otcových fotografií vrací na místo a pořizuje nové snímky, které dokumentují, jak se během jediné generace proměnilo odlehlé místo v rozvíjející se turistické centrum. Časosběrný výstavní soubor Manang po třiceti letech je nyní vystavován na různých místech v Čechách, záměrem je vystavit jej i tam, kde vznikl, v Manangu. Projektu jsou věnovány webové stránky, které zevrubně mapují celé úsilí (zde).
Zdeněk Thoma (nar. 1938) je známý především fotografiemi z Japonska, Číny, Indie, Tibetu či Nepálu. V roce 1970 absolvoval roční cestu do Asie, kterou od té doby systematicky fotografuje, píše se na stránce Wikipedie (
zde). Jak to ale někdy bývá, vedle knížek jako jsou Příběh čaje, Umění čínských zahrad, Umění japonských zahrad či Svět tibetského buddhismu, se v posledních létech vrací rovněž domů. Svědčí o tom publikace z poslední doby s názvem Historická města Čech a Moravy, jejíž fotografickou část Zdeněk Thoma zpracoval, rovněž se synem Michalem, stejně jako např. následující 101 nejkrásnějších domovních znamení Prahy nebo Praha v zrcadle staletí. Jako aktualitu na svých stránkách uvádí (před několika dny, 30. dubna 2012), jak přebírá z rukou cestovatelské legendy Miroslava Zikmunda cenu Kankuta, která se každoročně uděluje na zlínském festivalu cestování, sbližování a poznávání kultur „Neznámá země“.

https://www.youtube.com/watch?v=AWaYSPf6cIg
https://www.thoma.cz/cs?gclid=CLC9nJD98K8CFQpd3wodFxNqYA
https://www.thoma.cz/cs
https://www.neznamazeme.cz/festival/

Zpět