Zámek Bobrow / hrad Bobersstein

21.09.2014 19:42

Zámek  Bobrow / hrad Bobersstein
kulturní památky v Dolním Slezsku

Zatímco o zámku v Myslakovicích máme přehršel informací, o zámku Bobrow, nacházejícím se vlastně jen pár kroků odtud (na různých turistických stránkách se dočítáme o neuvěřitelné kumulaci historických památek v tomto kraji a o tom, že každý čtvrtý polský hrad se nachází právě v Dolním Slezsku) se toho nikde příliš mnoho nedovíme. Na turistickém portále, který má i českou mutaci, je jen stručná informace. Kopírujeme tedy onen krátký odstaveček a přidáváme další odkazy v polštině, kde je nicméně slušná hromádka historických fotek a dalších informací.

Poloha
Zámek Bobrow leží ve Wojanově nad Bobrem, jedné z nejstarších vesnic Sudet

Nástin historie
Není známo, kdy přesně byl hrad Boberstein postaven. V prvních záznamech, v dokumentech z roku 1450, se píše o rytířské tvrzi. Pozdější osudy hradu ale nejsou bohužel známy. Ví se pouze, že v 19. stol. byla provedena důkladná rekonstrukce, dalo by se říci, že na místě hradu byl postaven zámek, který známe dnes. V současnosti je v soukromém vlastnictví a probíhá jeho renovace.

Současnost
Turistickou zajímavostí je krásný rozlehlý park, nacházející se na jižní straně zámku. Parkem protéká řeka Bobr. Jeho projektantem byl Joseph Peter Lenné, ředitel královských zahrad. V současnosti je tento park součástí komplexu zámeckých zahrad karpnického a mysłakowického majetku.

Zajímavé je používání výrazů „palác“, „zámek“ a „hrad“, které neodpovídají českým jazykovým zvyklostem. V češtině je „palác“ buď jedna část hradu nebo samostatná (zvl. barokní, třeba v Praze) budova, „hrad“ je gotický (zjednodušeně řečeno), „zámek“ renesanční  a v dalších následných slozích, liší se funkcí (hrad obranný atd.), někdy byl hrad na zámek přestavěn, někdy jsou komplexy oddělené, jindy lze obtížně rozlišit (vzpomínám na uvádění „státní hrad a zámek Frýdlant“). Patrné jsou rozdíly, když si člověk čte polskou a německou stránku téhož námětu na Wikipedii. Někde jsem už narazil na vysvětlení, ale teď to nedám dohromady.

Podrobná historická a turistická stránka Rudawy Janowickie (pl)
https://rudawyjanowickie.pl/pl/palace/321-palac-wojanow-bobrow.html
Historické fotky
https://dolny-slask.org.pl/547095,Wojanow_Bobrow,Palac_w_Bobrowie.html
2013
https://www.karpacz.net/news/fotorelacje/artykul/palac-w-bobrowie-wojanowie/

Zpět