Yes / Yesterdays

05.06.2014 11:19

Yes / Yesterdays
alba progrockové skupiny

Čteme-li si tituly alb britské progressive rockové skupiny Yes, musí nás napadnout, že hra, kterou skupina rozvíjí s uměleckým materiálem, začíná právě tady. Není to jen Yes-terdays, které samozřejmě přesahuje podobnou aliteraci u jiných titulů a dotahuje ji do roviny slovní hříčky, i jinde to je opakování The Yes Album, Yessongs, Yesshows, YesYears, Yesstory. Yes se stává jakýmsi alter ego sama sebe, podobně jako Kapela seržante Pepře u Beatles či druhá kapela u Pink Floyd, i když tam je to možná částečně jen záležitost jevištní realizace The Wall. Nicméně i mediální prezentace je určitá podoba reflexe, která může být jinak obsažena i v samotném příběhu.

U YES bychom nicméně měli začínat takřka vždy s obsazením, neboť stačí nahlédnout třeba na stránku Wikipedie, na níž je sáhodlouhý seznam hudebníků a zpěváků, kteří za čtyři desetiletí existence v kapele působili. U alba z roku 1975, které je samplerem z nahrávek z let 1969 – 1972, takřka všech z prvních dvou alb (Yes, Time And A Word) to ještě pochopitelně není tak „divoké“, je to ono klasické obsazení, zajímavé může být srovnání obou dvou prvních klávesistů – Kaye a Wakemana, jinak je to zřejmé – Jon Anderson, Chris Squire, Peter Banks, Steve Howe a Bill Bruford, všichni u příslušných nahrávek.

A vlastně je to album, které je důležité až v druhé řadě, právě proto, že kromě „Ameriky“, titulu, který je coververzí, ale zároveň spíše jakousi novou interpretací skladby, jsou to všechno známé skladby. A i Ameriku jeden z pouhých dvou recenzentů na Babyblaue-Seiten (což je v tomto období málo, u pozdních alb není výjimkou i jediná recenze, nicméně v raném období je to od čtyřech do deseti, které má Close To The Edge, ještě Drama z roku 1980 má sedm recenzí) zpochybňuje, zda je tato nahrávka cizí skladby tak podstatná.

V každém případě je poslech alba dobrý jako určitý přehled z úhlu pohledu 1975, tedy kdy to nejpodstatnější, co skupina vytvořila, mohlo být shrnuto do určitého celku, přitom album neobsahuje nejznámější skladby (Close to the Edge aj.). K tomu přistupuje kvalitní produkce atd. Zkrátka stojí za to si poslechnout.

https://www.babyblaue-seiten.de/index.php?albumId=4442&content=review
https://www.youtube.com/watch?v=kc6BHqLn-pM

Zpět