Yes / Yessongs

05.06.2014 11:14

Yes / Yessongs
alba progrockové skupiny

První koncertní album britské skupiny YES je rovnou trojalbum, nahrané na koncertních šňůrách v roce 1972 na podporu skladeb z alb Fragile a Close to the Edge, jejichž skladby obsahuje. Vydané bylo v roce 1973 u Atlantic Records. Skutečnost, že na albu hrají dva různí bubeníci, neznamená, že by hráli současně, nýbrž že Alan White nahradil Billa Bruforda, který hrál na prvních albech skupiny. Přítomni jsou i všichni ostatní „nezbytní“ hudebníci klasické fáze YES – Anderson, Wakeman, Howe i Squire.

Trojalbum v originále je zajímavé už od prvního fyzického kontaktu, obal má čtyři přihrádky, v prvních třech jsou vloženy jednotlivé vinylové desky, ve čtvrté dvanáctistránkový booklet z živými fotkami od Martina Deana, bratra Rogera Deana. Po jedné dvojstraně je místo pro pět hudebníků souboru, na jedné dvojstraně je celá kapela a na jedné dvojstraně další tvůrci. Texty jsou nicméně jen u speciálních výtisků. Ačkoli jsou různé, vyprávějí jeden společný příběh. Na poslední straně nalezneme části planety, která se na Fragile rozpadla, a nyní se volně vznáší ve vesmíru, doprovázené vesmírnou plachetnicí. Tento obrázek má charakteristický název „escape“.

Na první z vnitřních dvojstran najdeme obrázek „arival“, který znázorňuje přistání částí na planetě obydlené rybami. Je to zřejmě měkké přistání, žádný náraz. Tento obrázek byl později, stejně jako booklet, z úsporných důvodů obětován, vydání CD booklet opět obsahuje. Obrázek „awakening“ na druhé vnitřní straně ukazuje bytosti podobné jelenům a „pathways“ humanoidy a vesmírnou loď. Tento poslední obrázek, bez lodi a bytostí, se nachází rovněž na obálce. Na první straně pak je rovněž známý tag YES, který byl používán od alba Close to the Edge.

Album bylo zpočátku chváleno fanoušky jako nejlepší album YES. Začíná úryvky z Stravinského Ptáka Ohniváka, i později často užívané intro při živých výstupech. Rovněž zde posluchač najde úryvky z Wakemanových The Six Wives of Henry VIII. Některé skladby jsou hodnoceny dokonce lépe než studiové, tak například Siberian Khatru je zahráno brilantněji než na Close to the Edge. Na druhé straně se však velmi rychle ozvaly kritické hlasy, protože až na hlasy a bicí byly prakticky všechny další party, tj. kytara baskytara a klávesy ve studiu znovu nahrány a nahradily technicky horší originální živé nahrávky. To je zřejmé především u skladby Yours Is No Disgrace, kde se v jejím průběhu střídají originální a studiové nahrávky (na začátku originál, pak část ze studia, uprostřed opět originál a závěru zase studio). Důvod pro to byl, že Steve Howe kolegům nabídl vložit delší kytarovou improvizaci, čímž je skladba takřka dvakrát delší než na The Yes Album.  Také další skladby, he Fish; Perpetual Change a Starship Trooper, se odlišují od studiových verzí (pro nás je na druhé straně právě toto zajímavé).  Co je u YES nové, že písně poprvé mají delší rozsah, až k deseti minutám, a blíží se tak ostatním dlouhým skladbám. S výjimkou Close to the Edge je pak na každé straně LP pouze jedna skladba.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Yessongs

remasterované 2001
https://www.youtube.com/watch?v=La_fgpEnE6g
The album is formed of recordings from their supporting world tours for their studio albums, Fragile and Close to the Edge, between February and December 1972. A concert film of the same name was released in 1975 that documents the band's performances at London's Rainbow Theatre on 15 and 16 December 1972.
1. "Opening (Excerpt from Firebird Suite)"
2. "Siberian Khatru"
3. "Heart of the Sunrise"
4. "Perpetual Change"
5. "And You and I"
6. "Mood for a Day"
7. "Excerpts from The Six Wives of Henry VIII"
8. "Roundabout"

Zpět