Yes / The Yes Album

02.06.2014 14:05

Yes / The Yes Album
alba progrockové skupiny

Je považováno za první „pravé“ YES album, tj. hudbu progresivního rocku, jehož je kapela jedním z nejvýznamnějších reprezentantů, zatímco první dvě alba jsou ještě ovlivněna psychedelickou hudbou a rockovou hudbou 60. let.

Třetí album YES vznikalo v ošemetné situaci, kdy se kytarista Peter Banks, který nesouhlasil s řadou věcí v kapele (např. užitím smyčců, s nedoceněním vlastního možného uplatnění, z lidských důvodů, zvl. jak se kapela zachovala k Roy Flynnovi, který investoval vlastní peníze a oni ho vyměnili jako manažera, v roce 1970 s ním pak rozvázali obchodní vztahy), rozhodl odejít a kapela tedy byla neúplná, kdy producent Atlantic Records Ertegün chtěl zrušit s YES smlouvu a oni sami byli v mizerné finanční situaci, aby nahrávali další hudební materiál, a kdy si mohli dovolit maximálně společný byt.

Nového kytaristu našli v Steve Howeovi, na kterého přišel Chris Squire (znal ho z kapely Tomorrow). Ten v tuto chvíli hledal angažmá a odmítl nabídky The Nice  a Jethro Tull a připojil se k YES. Flynn se ještě pokoušel sehnat kapele manažera (nabízel např. Petera Granta od Led Zeppelin), nakonec Squire našel přes svého holiče kontakt na Harvey Freeda od firmy Hemdale. Ten si dal v době, kdy se podílel na realizaci Arnold Layne, songu Pink Floydů, jméno Brian Lane a společně s filmovým producentem Johnem Dalym a hercem Davidem Hemmingsem založili firmu. Nový manager vložil do YES pět tisíc liber, za které si hudebníci koupili nové nástroje, a postaral se o koncerty ve větších halách. Zároveň začal připravovat USA-turné s Iron Butterfly.

Album vyšlo 19. března 1971. Atlantic opět nechtělo investovat nic do propagace, Michael Tait polepil desítky obchodů v Londýně plakáty. Pomohla také náhoda. Protože nebylo možné distribuovat album po celé zemi vzhledem ke stávce pošťáků, uvedlo se místo v žebříčku podle londýnských obchodů, kde YES měli silné fanouškovské zázemí. Stevovi se do té míry líbila farma, kde se album nahrávalo, že ji později koupil. A bydlí tam dodnes.

Hudebně se proměnila tvorba YES akcentem na delší propracovanější skladby, komplexnější výstavu a užití klasických forem, viz Suite. Udo Gerhards na Babyblau-seiten chválí akustickou kytaru Steva Howea v The Clap, vybrnkávanou kytaru ve stylu country v Yours Is No Disgrace, jejíž melodii prý inspirovala Bonanza, zemitost Hammondek Tony Kaye, i když je omezenějšího rozsahu než pozdější Wakemanův arsenál kláves, k nimž se řadí mezotron, syntezátory, kostelní varhany, cembalo a jiné. Jsou zde klasická čísla YES jako Starship Trooper. A je zřejmé směřování ke klasickému trojlístku alb Close To The Edge, Tales From Topographic Oceans a Relayer, jimiž toto úsilí vrcholí. Na cestě k tomuto vrcholu zbývá ještě album Fragile.

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/The_Yes_Album
https://www.babyblaue-seiten.de/index.php?albumId=1282&content=review

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=y_tzE1ZqY_E

Texty YES / originály
https://www.releaselyrics.com/104c/yes/
https://lyrics.wikia.com/Yes
překlad Yours Is No Disgrace (pokus?, dobré?)
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/yes/yours-is-no-disgrace-300113

Zpět