Wim Wenders / Pina

03.02.2012 01:46

Nejnovější film Wima Winderse Pina vzbudil podobný rozruch, jako už řada jeho filmů předtím, v první řadě samozřejmě The Wings of Desire / Der Himmel über Berlin. Titulky novinových článků i odborné recenze nešetří chválou a nadšením. Několik věcí tomu přispělo: Skutečnost, že je to první evropský hraný 3D film. Druhá, že je to film svým způsobem dokumentární (o práci Wendersovy přítelkyně, choreografky Piny Bauschové, podle jejíhož křestního jména se film jmenuje), ale zároveň film velmi emotivní a „umělecký“ v několekérém smyslu (včetně toho, že je o umění). Nejdůležitější osobnost, o jejíž práci film pojednává, na začátku natáčení zemřela. To je vždy rozměr, který se jednak obtížně komentuje, ale vytváří jedinečný kontext vznikajícího díla (Moliére tuším zemřel na jevišti).
Stejně jako v mnohých jiných filmech Wenders pokládá základní otázky: V traileru k filmu se ptá: Je to tanec? Je to divadlo? Nebo jen … život? Láska?  Svoboda? Boj? Touha? Radost? Beznaděj? Shledání? Krása? Síla? Tančeme, tančeme, jinak jsme ztraceni.

O Pině Bauschové vyšel v češtině zajímavý odborný článek na stránkách „Jetotak“, který uvádí vedle jejího životopisu, základních milníků v její tvorbě, charakteristiky metody jejího „tanztheatru“, především otázky tance jakožto formy tělesnosti, i další kulturní souvislosti. Ve Wendersově filmu střídají osobní výpověď Piny záběry z inscenace Úplněk (původně z roku 2006), jedna z prvních věcí, které člověku naskočí, je i kontext tohoto filmového žánru, především předchůdců jako Carlos Saura se svou Krvavou svatbou aj. A pak mne ještě napadla jedna metaforická podobnost s Wendersovým nejznámějším filmem, totiž: Jestliže mají andělé křídla, je to také jakási forma tance.

https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/film/wim-wenders-natocil-nadherny-strhujici-tanecni-film-pina_209876.html  (zde i český trailer)
https://www.jetotak.sk/autonomna-zona/pina-bausch
německé články
https://www.focus.de/kultur/kunst/ballett-choreografin-pina-bausch-gestorben_aid_412788.html

 

Zpět