Whitney Houston

20.03.2012 23:54

Dnes si ji samozřejmě každý v první okamžiku spojí s rolí ve filmu Osobní strážce spolu s Kevinem Kostnerem.  Já samozřejmě asi taky, ale možná silnější byl pro mě okamžik, i když vlastně nevím (na rozdíl třeba od Beatles, kdy si to vybavuju zcela přesně), kdy jsem Whitney Houston poprvé zaregistroval jako zpěvačku, a to bylo už o několik let dříve. Pak si ještě vzpomínám na záběry z německé televize, to už mám přesnější vzpomínku, kdy půvabná zpěvačka s černošskou barvou hlasu a soulovým repertoárem vystupovala z letadla v Mnichově, myslím, že to bylo nějaké výraznější angažmá či koncertní šňůra, tenkrát jsem si říkal, no ano, Německo má peníze na produkování téhle muziky, ostatně důležitá štace už zmíněných Beatles na začátku jejich kariéry bylo také Německo (Hamburk).

Když si čtu články o Whitney, dost výrazně v nich dominuje scestí, na které se dostala v průběhu devadesátých let a smutný konec. Je pravda, že některé hvězdy jejich kariéra semele a máme spousta příkladů, jak jich celá řada dopadla nakonec špatně (Jiří Černý má ve své tematické nabídce poslechových setkání právě jeden takový pořad, který se věnuje Jimmi Hendrixovi, Pearl atd.) Myslím si skromně, že až odvanou ty aktuální pocity, že se do muzikantského povědomí zase vrátí především to okouzlení, které je jedinečné právě v kombinaci s energickou muzikou, kterou Whitney Houston dělala.

Jsou dva filmy, které mám zafixované ve zvláštní kombinaci s hudbou. Jeden je Pretty Woman, kde  světový hit z šedesátých let (Oh, Pretty Woman, Roy Orbison, 1964) dala jméno příběhu dvojice, ztvárněného Richardem Gerem a Julií Robertsovou. A pak tenhle. Oba zhruba ze stejné doby (Pretty Woman 1990, Osobní strážce 1992).

Kmotra Aretha Franklinová, příbuzná Dione Warwicková, hudební rodina, atd. Závratná kariéra. Mix stylů, soul, pop, rhytmh and blues, technická dokonalost, alespoň z té doby, co jsme ji poslouchali. Několik filmů, televizních rolí, šest velkých světových turné v létech 1986 – 2010, nominace všemožné, jenom na anglické Wikipedii je několik stránek, které by daly dohromady málem knihu (samostatná stránka koncertů, stránky k jednotlivým albům (7 studiových, další soundtracky a kompilace). Tak něco najdu k tématu.

Osobní strážce, Whitney Houston
https://www.csfd.cz/film/4688-osobni-strazce/
https://wiki.aktualne.centrum.cz/whitney-houston/#utm_source=search.centrum.cz&utm_medium=onebox
https://www.rozhlas.cz/zpravy/hudba/_zprava/zemrela-zpevacka-whitney-houston-bylo-ji-48-let--1017266

Muzika
Saving All My Love For You. (C) 1985 Arista Records Inc.
https://www.youtube.com/watch?v=ewxmv2tyeRs&ob=av2e
How Will I Know. (C) 1991 Arista Records, Inc.
https://www.youtube.com/watch?v=m3-hY-hlhBg&ob=av2e
Greatest Love Of All. (C) 1985 Arista Records, Inc.
https://www.youtube.com/watch?v=IYzlVDlE72w&ob=av2e

portál na YouTube
https://www.youtube.com/artist/Whitney_Houston?feature=watch_video_title

Pretty Woman
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pretty_Woman
https://de.wikipedia.org/wiki/Oh,_Pretty_Woman

 

Zpět