Výstava fotografií Jiřího Trejbala

29.01.2012 10:12

Ve výstavní chodbě jičínského muzea byla 26. 1. 2012 otevřena výstava fotografií Jičín a okolí na snímcích Jiřího Trejbala. Na slavnostní vernisáži promluvila pracovnice muzea, která spravuje fond fotografií, paní Hana Fajstauerová.
Prof. Jiří Trejbal (1901 - 1985) působil v Jičíně jako středoškolský profesor, správce národopisného oddělení a správce sbírky fotografií a obrazů jičínského muzea. Na výstavě budou představeny jeho snímky Jičína a okolí ze 40. let 20. století, které systematicky dokumentují mj. dnes již nezachytitelnou lidovou architekturu, dobový způsob života na venkově, hospodářské objekty, apod. (článek na www.cesky-raj.com)
Výstava je tematicky rozdělená právě na několik základních oblastí, z nichž každého z návštěvníků může zaujmout něco jiného. Národopisné fotografie venkovských stavení na Jičínsku, ale i kresebná dokumentace této architektury v celku i detailech, fotografie Jičína v jeho proměnách několika desetiletí či historické události, které Jiří Trejbal zachytil během svého života (konec války a osvobození, rok 1968 apod.).
„Fotografie Jiřího Trejbala jsou velmi zajímavé. Největším přínosem v dokumentaci je ale autorovo podrobné a systematické zachycení venkova, protože ten se v padesátých letech změnil k nepoznání,“ sdělila Hana Fajstauerová z Regionálního muzea a galerie v Jičíně.
(cit. www.mojejicinsko.cz)

https://www.cesky-raj.com/novinka/493:prof-jiri-trejbal-1901-1985-na-vystave-budou-predstaveny-jeho-snimky-jicina-a-okoli-ze-40-let-20-stoleti.html
https://mojejicinsko.cz/index.php/kultura/658-fotogalerie-muzeum-vystavuje-historicke-fotografie-jicina-i-okoli-jiriho-trjbala

Zpět