Vyšší Brod / Poštovní muzeum

20.08.2012 21:49

Vyšší Brod / Poštovní muzeum
EXOD 2012

Působí to trochu nesourodě, ale někdy to tak bývá, že nějaké téma je pojednané v kulturním prostoru, jehož souvislost s ním by vyžadovala značnou básnickou licenci. Téma pošty je určitě nejen zajímavé, ale z hlediska vývoje civilizace řekl bych docela klíčové: skoro to není ani anekdota, když budu parafrázovat filosofickou myšlenku, že základní kategorie světa jsou hmota, čas, prostor a informace a nahradím poslední slovo jiným – komunikace; česká básnická avantgarda (a nemusím myslet jen na Wolkrovu Poštovní schránku) se opájela transoceánskými parníky a telegrafním spojením, tedy dopravou a komunikací; o současné úloze mobilů, mejlů a internetu nemluvě. A toto téma v duchovním prostoru středověkého kláštera. Nevím, kdo to vymyslel, ale nebudu se tím zabývat.

Stojí za to Poštovní muzeum vidět. Člověk si uvědomí, s čím vším „pošta“ souvisí. Jen zběžně: budování silnic, sítě poštovního spojení; tvoření map; pěstování koní; dostavníky a jiné podoby poštovních vozů; poštovní trubka, signální systémy na poště; placení služeb, vynález poštovní známky; poštovní razítko, zabezpečení přepravy; poštovní uniforma, odívání; novější druhy dopravy, vlaky a poštovní vozy, letadla a letecká přeprava zásilek; telegraf; potrubní pošta; pěstování holubů, holubí pošta;  vojenská pošta, vojenství; poštovní směrovací čísla, systémy označení místa doručení; zmíněná poštovní schránka; a takto bych mohl – nesystematicky – pokračovat.

Expozice Poštovního muzea je opravdu veliká, zabývá se všemi zmíněnými aspekty, historicky vychází z nejstarších dob a téma je dotaženo prakticky až do současnosti. Ve velké chodbě dole jsou pak větší objekty, například poštovní vozy či kufry. Něco z muzea jsem nafotil na albu, jehož adresa je uvedena pod textem. Ještě bych měl zmínit jednu okolnost: Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě není jediné u nás. Další jsou v Liberci, to vyšebrodské pak spadá pod Poštovní muzeum v Praze (Nové Mlýny, pak pobočka na Novém Městě).

https://www.ckrumlov.info/docs/cz/atr10.xml
https://www.ceskaposta.cz/cz/muzeum/
https://www.postovnimuzeum.cz/

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Postovni_muzeum_ve_Vyssim_Brode/

Zpět