Všude dobře, co doma? / Rakousko I

21.06.2010 23:08

O Vídni a některých rakouských městech už na těchto stránkách jsou „odkazové“ články. V tomto se porozhlédnu ještě jinde po Rakousku. Vodítkem bude jedna z prvních cest, kterou jsme si rozplánovali a připravili na první prázdniny po Listopadu, abychom ale „měli dovolenou“, svěřili jsme vlastní průvodcovství celé výpravy autobusem profesionálovi, panu Rybářovi ze Železnice, který nás celou dobu také báječně bavil. Chtěl jsem tehdy vidět mimo jiné Großglockner, Salzburg, Bad Ischl, Zell am See, jezera  Solné komoře a Krimmelské vodopády. Slovo Solná komora mne fascinovalo od dětství. Podle starých černobílých fotek, které jsem doma měl, jsem si myslel, že to musí být tajemné místo jako z Grimmových pohádek. Na Krimmelské vodopády se tenkrát nedostalo, přesto se první zájezd do Evropy vydařil.

Salzkammergut / Solná komora
Je potřeba sjet z dálnice, chcete-li vidět rozmanitou krajinu plnou jezer, po jejichž pobřeží projíždíte malebnými vesničkami, s podivuhodným jménem Solná komora. K „soli“ se váže nejen město Solnohrad, kam tak jako tak nejspíš také dojedete (na těchto stránkách na adrese …), ale i místa, v jejichž názvu je slovíčko „hall“ (každý nejspíš zná Bad Reichenhall, podle soli, kterou si může koupit i u nás v lékárněl, zde především Hallstatt). Také město ve východní části Německa „Halle“ neoznačuje žádnou „halu“ jakožto prostor, ale souvisí se solí.
https://rakousko.orbion.cz/priroda/#solna_komora

https://cs.wikipedia.org/wiki/Salzkammergut

Hallstatt
https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hallstatt_001.jpg

https://search.pbase.com/search?q=Hallstatt&b=Search+Photos&c=sp

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hallstatt
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hal%C5%A1tatsk%C3%A1_kultura

https://www.museum-hallstatt.at/
https://de.wikipedia.org/wiki/Hallstatt (zvl. galerie obrázků dole)

Attersee, Mondsee, Wolfgangsee
https://rakousko.orbion.cz/jezera/wolfgangsee/
https://www.cestopisy.net/160-wolfgangsee-st-gilgen-a-lanovka-na-zw-lferhorn.php
https://www.autokaleidoskop.cz/Cestovani/Vylet-na-Schafberg-a-Wolfgangsee/

https://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgangsee
https://de.wikipedia.org/wiki/Mondsee_%28See%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Attersee_%28See%29


dále: Totes Gebirge / Mrtvé pohoří, Berchtesgadener Alpen / Berchtesgadenské Alpy a Köningssee / Královské jezero, Dachstein
světové dědictví UNESCO: Dachstein/Hallstatt/Solná komora

Großglockner
Velký zvoník, nejvyšší hora Rakouska. Výlet na Návrší Františka Josefa, odkud můžete horu spatřit (pokud se nechcete škrábat až nahoru), je atraktivní cesta po „Großglocknerské vysokohorské alpské silnici“ (zážitkové silnici, jak se uvádí) s číslovanými zatáčkami s vyznačením nadmořské výšky v každé zákrutě, možnou odbočkou k „Protěžové chatě“. Pokud byste pokračovali po cestě, sjedete dolů do Tyrol, z druhé strany proslulý pohled „Heiligenblut“.

https://de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fglockner
Edelweißspitze a Edelweißhütte
https://de.wikipedia.org/wiki/Edelwei%C3%9Fspitze
Großglockner Hochalpenstraße
https://www.grossglockner.at/de/hochalpenstrasse/

https://www.pbase.com/cheetha/grossglockner
https://www.pbase.com/mudri/glockner2008
https://www.pbase.com/castlehunter/grossglockner

Vysoké Taury
https://de.wikipedia.org/wiki/Hohe_Tauern
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/d/d1/Hohe_Tauern_2.png

další témata: Tyrolsko, Innsbruck

Zell am See
Vzpomínáte na požár lanovky, o níž se hovořilo před pár lety i v naší televizi? V Zell am See jsem si uvědomil, jak se má dělat „turistické centrum“. Nejenže pro nás k parkovišti autobusu z ubytovny dojeli malými autobusy, které zvládly příkré svahy, ale cestou podle jezera jsem si všiml široké palety služeb, jaké místo nabízelo turistům. Nedávno jsem četl v novinách to, co si myslím dlouhá léta, totiž že zájem turistů o Český ráj opadl. Samozřejmě, protože většina těch, kteří zde podnikají, myslí v první řadě na zisk z ubytování a stravování (ten je nejjednodušší) a nejsou ochotni už nic dalšího nabídnout. Dnes již rozmazlený turista už se sem nejen v případě horšího počasí nikdy nevrátí. Nabídka krajiny, kterou mají podnikatelé úplně zadarmo – a na níž vydělávají, nestačí.

https://www.turistika.cz/cestopisy/show/zell-am-see-rakouske-alpy.html

https://www.cyklotoulky.cz/cyklozajezdy/cyklozajezdy-display/krimelske-vodopady-a-zell-am-see-vikendova-cykloturistika/552/

v zimě
https://rakousko.vlna.cz/kaprun-zell-am-see
https://www.zimni-alpy.cz/alpy/rakousko/zell-am-see-kaprun-kitzsteinhorn/
https://search.pbase.com/search?q=kaprun&b=Search+Photos&c=sp

https://www.pbase.com/jessie_wang/salzburg

 

Krimmler Wasserfälle / Krimmelské vodopády
Jednou jsem viděl ve vitríně nabídku cestovky na „Krimmlerské vodopády“. Vždycky mi vadilo, když někdo obchoduje s něčím, čemu nerozumí. Když neví ani, že ono „-er“ v tom německém slově je přípona, je to evidentně amatér, a když neumí ani správně do češtiny přeložit místo, kam mě láká (bohužel, takových byla v devadesátých létech většina), nikdy bych s ním nikam nejel.

https://rakousko.orbion.cz/priroda/#solna_komora

Bad Ischl
Lázeňské místo, kde najdete Císařskou vilu – císařem se myslí Franz Josef I., jehož si v Rakousku, na rozdíl od nás, kde si ho od dob J. Haška příliš nepovažujeme, Ale tak výstavní jako Karlovy Vary Bad Ischl ani zdaleka není. Městečko velké jako Jičín.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bad_Ischl
https://de.wikipedia.org/wiki/Bad_Ischl

https://www.pbase.com/hubval/badischl
https://www.pbase.com/cpeppel/040708

další odkazy

cyklo-výlety
https://www.cyklo-vylety.cz/cesty_at.php?id=18

Spousta informací v češtině o cestování nejen v Rakousku na stránkách
https://rakousko.orbion.cz

 

Zpět