Volver

04.12.2015 18:00

Volver
filmy na DVD

Volver, 2006, režie Pedro Almodóvar, v hlavní roli Penélope Cruz. Dobré filmy týdeníku Reflex, sběratelská edice II., 2. „Když duchové tančí tango."

Jeden z nejznámějších španělských filmarů, charakteristický kontroverzí svých záměrů a otevřeností, s jakou o nich pojednává. Často zobrazuje značně rozmanité lidské charaktery, mnohdy s bizarním nádechem. Jeho filmy Spoutej mě (190), Vysoké podpatky (1991) a Klika (1993) se staly pro řadu diváků kultovními. Výrazný přelom v Almodóvarově kariéře znamenal snímek Vše o mé matce (1999), který vyhrál Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V linii témat s ženskými hrdinkami pokračoval i ve filmu Mluv s ní (2002), který získal Oscara za nejlepší scénář. Následovala Špatná výchova (2004), která byla šokující výpovědí o praktikách v církevních školách, a zatím poslední film Volver (2006), oceněný oscarovou nominací pro Penélope Cruz jako nejlepší herečku v hlavní roli. (anotace na vnitřní straně krabičky)

V současném Madridu existuje spousta živých čtvrtí, kde přistěhovalci z různých španělských provincií sdílejí své sny, životy a osudy s celou řadou dalších etnických skupin. Film Návrat (španělsky znamená slovo „volver“ návrat) vypráví příběh žen ze tří různých generací, které v tomto prostředí díky své dobrosrdečnosti, odvaze a nezměrné vitalitě přežívají všechny nástrahy života - občas dokonce i samotnou smrt.

Jsou jimi Raimunda (Pénelope Cruz), která je vdaná za nezaměstnaného dělníka a má dospívající dceru (Yohana Cobo), její sestra Sole (Lola Duenas), která se živí jako kadeřnice, a jejich matka (Carmen Maura), která i se svým manželem uhořela. Duch matky se zjeví nejprve své sestře (Chus Lampreave) a poté Sole - přestože těmi, s kým má dosud nevyřízené záležitosti, jsou Raimunda a její sousedka Agustina (Blanca Portillo).

Tak začíná příběh, který je stejně složitý jako jednoduchý a stejně dojemný jako krutý. Příběh, který ovlivní všechny ženy v rodině Raimundy i jejich nejbližší okolí, jak je popsán na serveru www.kfilmu.net. Podrobněji se děj odehrává takto (použit článek z německé Wikipedie, ale zpřesněn přinejmenším začátek):

Raimuda s čtrnáctiletou dcerou Paulou (Yohana Cobo) a její sestra Sole uklízejí hrob, na kterém se honí v silném větru listí, přichází sousedka Agustina. Hovoří o smrti rodičů, kteří zemřeli za požáru. Navštěvují oblíbenou tetu Paulu, po níž Raimunda pojmenovala svou dceru. V televizi běží reportáž o velkém požáru. Nabízejí tetě, že se o ni postarají, protože špatně chodí, pak se vrací domů.

Zatímco její manžel Paco sedí doma na gauči a pije pivo z plechovek, protože ho právě vyhodili z práce, atraktivní Raimunda shání výdělek, aby rodina vyšla s penězi. Uklízí na madridském letišti a bere i další práce. Když jednoho dne přichází domů, najde Paulu rozrušenou před domem, v kuchyni leží Paco s nožem v těle, prý opilý Paulu sexuálně obtěžoval. Zatímco Raimunda odstraňuje stopy Paulina činu z nouze, volá jí starší sestra Sole, že zemřela teta Paula, Protože ale Raimunda musí zamaskovat smrt svého manžela, odmítne s vyhýbavým zdůvodněním jet se sestrou na pohřeb Pauly do kraje La Mancha v centrálním Španělsku. Využije i nabídku sousedního majitele hostince, který odjíždí a žádá ji, aby se postarala o případné nabídky k prodeji, a mrtvolu odveze autem tam a skryje v mrazáku. Když přijdou filmaři a požádají o stravu, Raimunda to – s i pomocí přátel zařídí.

V duchařské scéně v sednici se povídají nejrůznější tajemné příběhy, hovoří se o tom, že ostrý a zákeřný východní vítr je prý příčinou vysokého počtu duševně nemocných lidí a plošných požárů, před několika lety při něm přišli rodiče Raimundy a Sole o život, hovoří se také o Agustině, která se přátelila s rodinou. Její matka se od smrti Raimundiných a Soleiných rodičů pohřešuje. Matka Sole Irene pak údajně stala před lety z mrtvých a starala se o bláznivou Paulu.

Když se Sole vrátí do Madridu, ozve se v kufru kočáru nějaký hlas s prosbou, aby Sole toho, kdo je uvnitř, osvobodila. Když Sole otevře kufr, najde tam svou matku, o níž se domnívala, že je mrtvá. Sole se jí ptá, jak dlouho chce zůstat a ona odpovídá, že tak dlouho, jak Bůh dá. Tak žije Irena se Sole a pomáhá jí v jejím kadeřnickém salónu. Sole svou matku ostříhá a nabarví, takže není podezření, že by ji někdo poznal. Protože ji vidí i ostatní, je představena jako ruský bezdomovec, kterou Sole přijala ze soucitu. Sole Raimundě návrat své matky zatají. Raimunda na druhé straně naopak zabití svého manžela zatušovala a předstírá svému okolí, že ji její muž opustil. Ve skutečnosti skryla Pacovu mrtvolu v mrazáku restaurace, kterou uvedla s filmaři do provozu.

Raimunda navštíví sestru, cítí pach matky (smích), ta se ale skrývá. Raimunda pak najde kufr tety Pauly a domnívá se, že ho Sole ukradla. Raimunda prozradí dceři, že Paco nebyl její biologický otec, ta se diví, že tedy mluvil pravdu. Sestra přijde na oslavu filmařů do restaurace a vrací kufr s věcmi po tetě. Na žádost dcery, která ji nikdy neslyšela zpívat, na oslavě zazpívá, matka přihlíží z auta.

Agostina volá Raimundě, že ji chce vidět, když ta odmítá pro zaneprázdněnost, řekne jí, že má rakovinu a je v nemocnici. V nemocnici žádá Raimundu, aby zjistila, jestli je její matka živá či mrtvá. Vychází přitom z duchařských historek ve vesnici. Agustina říká, že její matka měla poměr s otcem Raimundy, ta nevěří. Agustina si myslí, že smrt Raimundiných rodičů a zmizení její matky spolu souvisí.  Matka si v rozhovorech stěžuje vnučce, že ji Raimunda neměla ráda, to teď opakuje Agostina.

Nyní nabírá příběh spád a dochází k vysvětlení jednotlivých motivů. Především se ukáže, že matka matka není přízrak, jak si všichni mysleli. Když vyleze zpod postele, vysvětlí se, proč matky Raimundu nechápala, teta Paula jí to řekla – Raimundin otec ji zneužíval, Paula je její dcera a zároveň sestra. Matka si ničeho nevšimla, proto ji Raimunda nenáviděla. Když se to nicméně matka dozvěděla, jde do chaty, kde otec spal s Agustininou matkou a chatu podpálila. Popel, který je v hrobě matky Raimundy, patří matce Agostininy. Matka nyní zůstane u nemocné Agustiny, aby jí pomohla v posledních dnech.

Odkazy
https://www.fdb.cz/film/volver/40759
https://www.csfd.cz/film/220915-volver/prehled/
https://de.wikipedia.org/wiki/Volver_%E2%80%93_Zur%C3%BCckkehren

YouTube / zpěv a tanec dává filmu onu důležitou polohu španělské kultury
https://www.youtube.com/watch?v=vY7sabq_C1U
https://www.youtube.com/watch?v=mSsSDvjMKnk

Zpět