Visage / Fade to Grey

05.12.2018 20:13

Visage / Fade to Grey
příběhy slavných songů

Myslím, že to každý už někdy slyšel. Syntpopová melodie není rozhodně tuctová záležitost, jak by se mohlo chvíli jevit (um-ca um-ca atd.), na úspěchu se nicméně podílela určitě vizuální stránka videoklipu, na němž můžeme (na kanále Vevo) sledovat proměny Steva Strange, který „miloval extravagantní účesy, bodypainting a make-upy“, jak to komentuje příspěvek v Instinktu (Příběhy slavných písní, díl 266, autor Honza Dědek, číslo z 14. 6. 2018), což bylo podnětem i pro Davida Bowieho, jenž jej obsadil do svého klipu k písni Ashes to Ashes. Rafinovanost několikeré identity, která spočívá ve dvojjazyčnosti (nápad měl údajně textař Midge Ure, jenž je i spoluautorem hudby, a zpěvák Steve Strange), přičemž metamorfózy umožňuje i přítomnost modelky Julie Fodor (Princess Julia), která „otevírá ústa k francouzskému textu v klipu“. Autory klipu jsou pak absolventi výtvarné školy Kevin Godley a Lol Creme, kteří vytvořili klipy i pro své seskupení Godley & Creme a později „některé z dodnes ikonických videí pro kapely The Police, Yes, Duran Duran, Ultravox či Frankie Goes to Hollywood.“ Proměna v několika vrstvách poetiky písně odpovídá i založení zpěváka, který byl bisexuální, závislý na heroinu a několikrát se nervově zhroutil. Článek v Instinktu zmiňuje i český kontext, kdy v roce 2014 vznikla nahrávka pro mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově, na němž se podílel český orchestr Synthosymphonica. V únoru rok nato (2015) zpěvák zemřel – v pouhých pětapadesáti letech v Egyptě na infarkt.

Světový hit Fade to Grey vyšplhal na vrcholky žebříčků v několika zemích, v Německu dokonce na první místo – jistě také proto je na německé stránce Wikipedie kapele věnován podrobný článek. Vyberme alespoň něco základních informací. Skupina Visage byla založena v roce 1978 v Londýně, v nočním klubu Billy´s v Soho. Provozovatelem byl 19letý Welšan Steve Strange, DJ Rusty Egan zde pořádal večery s elektronicky zaměřenou taneční hudbou, zároveň byl hráčem na bicí v kapele Rich Kids. Tam byl zpěvákem, hráčem na syntezátor a kytarista 25letý Skot Midge Uve. Egan a Uve nebyli spokojeni se zaměřením kapely, víc je zajímala elektronická hudba ovlivněná skupinou Kraftwerk a Davidem Bowiem, a dali se dohromady se Strangem, který předtím zpíval v několika kapelách. Zkoušeli natáčet různé věci, mj. coververzi songu In the Year 2525 (jediný světový hit dua Ricka Evanse a Denny Zagera – ve své době opravdu proslulý, poslouchali jsme ho na BP Show, tedy diskotékách Bédi Plecháče),

Do klubu Billy´s přicházela řada hudebníků z londýnské scény, a tak se tam objevili také Barry Adamson, John McGeoch a Dave Formula ze skupiny Magazien, či Billy Currie, klávesák a houslista Ultravox. Časem byl prostor pro všechny příliš těsný a klub se přestěhoval do Covent Garden a pod novým jménem „Blesk“ se stal představitelem módního hnutí New Romantic, přičemž Strange stál u dveří a pouštěl dovnitř jen ty, kdo naplňovaly představu vědomé příslušnosti k nové módě. Vzhledem k tomu, že hudebníci měli také své závazky u jiných kapel, vznikl čistě studiový sextet, jeho název Visage je srozumitelný i v češtině, ježto jsme francouzské slovo „vizáž“ převzali do našeho jazyka, podle Stranga ale označuje také „visual age“ (epocha vizuality, vizuální věk) a tím poukázal rovněž na stylovou souvislost s glam rockem.

A nyní už stručně: První singl s názvem Tar vyšel v září 1979, v letech 1980-1981 došlo ke komerčnímu průlomu i v souvislosti se zmíněným songem Davida Bowieho, v listopadu vyšlo debutové album Visage, spolupracoval Richard James Burgess, který rovněž produkoval obě první studiová alba skupiny Spandau Balett a propagoval termín „New Romantic“.  Fade to Grey vyšlo jako druhý singl současně s albem a stal se světovým hitem. Vyšly další dvě alba, úspěch nicméně nedosáhl žebříčkových kvalit a v roce 1985 byla kapela rozpuštěna. A jak to tak bývá, po letech se znovu zase dala dohromady – v našem případě to bylo v roce 2004. Ale to už je trochu jiná kapitola.

Odkazy
https://de.wikipedia.org/wiki/Visage_(Band)
https://www.tyden.cz/rubriky/zemrel-zpevak-skupiny-visage-strange_333330.html

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=UMPC8QJF6sI
remix 1993
https://www.youtube.com/watch?v=tzbeOUHiS6o
jiný remix
https://www.youtube.com/watch?v=ihQnTe4H7ow

Zpět