Viktor Treťjakov

08.12.2014 19:06

Viktor Treťjakov
světoví houslisté

Jméno Treťjakov je v Rusku velmi frekventované. Známe Treťjakovskou galerii coby jeden z nejvýznamnějších uměleckých institucí v zemi, muž stejného jména (nar. 1909) byl hercem, dále bychom našli politiky, vědce atd., ovšem už s jiným křestním jménem. Ruský houslista a dirigent Viktor Viktorovič Treťjakov se narodil v roce 1946 v sibiřském Krasnojarsku v hudební rodině.

Už od roku 1965 studoval Viktor úspěšně na Moskevské konzervatoři u profesora Jankeleviče, který podporoval jeho talent, takže se mladý houslista stal ještě v témže roce vítězem unijní soutěže ve hře na housle a získal tak diplom prvního stupně. O rok později získal první místo a tím zlatou medaili v Čajkovského mezinárodní houslové soutěži, která mu přinesla slávu. V roce 1968 vystoupil Treťjakov poprvé s Berlínskou filharmonií.

Následovaly koncerty v rámci berlínského a vídeňského festivalu, v roce 1976 byl sólistou na festivalu v Salzburku, podnikl četné koncertní cesty do USA a Kanady, mimo jiné také společně s Newyorskou filharmonií, Chicagským symfonickým orchestrem, symfonickými orchestry v Atlantě, Clevelandu, Detroitu, San Franciscu, Pittsburgu, Torontu či Los Angeles. Vystupoval také s Berlínskými, Vídeňskými a Mnichovskými filharmoniky a řadou dalších, pracoval s dirigenty zvučných jmen, jakými jsou Rostropovič, Ormandy, Temirkanov, Jochum, Krips, Gergiev, Fedoseyev, Maazel, Kempe, Yansons, Järvi, Levine, Mehta, Penderecki, Previn, Kondrašin či Pletnev.

Viktor Treťjakov upřednostňoval romantické houslové koncerty jako Brahmsův, Mendelssohnův, Čajkovského či Sibelia a Prokofjevovu a Šostakovičovu hudbu. Jeho unikátní styl houslové hry vycházel ze skvělé techniky a hlubokého hudebního cítění, projevující se expresivitou ve frázování.  

V roce 1983 (podle německé Wikipedie, na ruské stránce uvedeno 1986 – 1991, po Bezrodném) byl šéfdirigentem Moskevského komorního orchestru, založeného Rudolfem Baršajem, rovněž zakládajícím členem Borodinova kvarteta.

V letech 1986 až 1994 vykonával funkci předsedy poroty Čajkovského soutěže v Moskvě. Jméno si udělal také jako spoluhráč v komorních formacích se Svjatoslavem Richterem, Mstislavem Rostropovičem, Olegem Kaganem a Borodinovým kvartetem. Kromě toho byl porotcem v celé řadě soutěží v Bruselu, Hannoveru, Sendai, Moskvě, Helsinkách.

K jeho žákům patří Ilja Kaler, Sergej Stadler, Jevgenij Buškov, Natalie Likchopi (Glazunovovo kvarteto), Dmitrij Berlinskij, Abel Tomas Realp (Casalsovo kvarteto) a další. Spolu s Yuri Bashmetem, Vasilijem Lobanovem a Natalií Gutnovovou založil klavírní kvartet, který pravidelně vystupoval po celé Evropě. V roce 1996 byla Viktoru Treťjakovovi nabídnuta profesura na Vysoké hudební škole v Kolíně nad Rýnem, kde je dodnes pedagogicky činný.

https://de.wikipedia.org/wiki/Wiktor_Wiktorowitsch_Tretjakow
https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Tretiakov

https://www.youtube.com/watch?v=OMB-xA11eaE
https://www.youtube.com/watch?v=qgoevvaDisQ
https://www.youtube.com/watch?v=gc8loyeMwC8
https://www.youtube.com/watch?v=wxZ70I2LbWQ

Zpět