Valdštejnské slavnosti v Jičíně 2012

22.05.2012 22:13

Jičín, zamýšlená rezidence vévody Albrechta z Valdštejna, je jedním ze tří měst v Čechách (další je Frýdlant a Cheb, kromě toho připomíná valdštejnskou historii řada jiných míst), kde se pravidelně již poněkolikáté konají Valdštejnské slavnosti. Tentokrát byl víkendový bohatý program rozvržen tak, že v pátek večer mohli návštěvníci navštívit Valdštejnskou loggii v Libosadu, kde byla slavnostně otevřena stálá expozice nazvaná Světlohrátky a připraveno několik kulturních pořadů.

Pátek 18. května 2012 / Tanec planet, Láska & Smrt

V komponovaném pořadu studentů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU Tanec planet, vizuálně-pohybové mini-performance studia tanečního divadla v K-klubu se světelnými kouzly Microrisc byly připomenuty některé aspekty Valdštejnského krajinně urbanistického konceptu, který zahrnuje i světaběh planet.

Tanec planet
choreografie / Zuzana Richterová
koncepce / Jiří Vydra
technickáu spolupráce / Patrik Hradecký
světelné technologie MICRORISC
hudba / Jana Bosáková, Jana Kracík
účinkují:
Slunce / Apolena Koubová, Merkur / Simona Eberlová, Venuše / Marie Zubatá, Země a Luna / Anna Zubatá, Mars / Pavel Svoboda, Jupiter / Elišká Lisá, Saturn / Kristýna Kotrčová, Valdštejn / Elias Le Polotec, Kepler / René Vitvar
Slunce / Je astrologickým vládcem znamení Lva. Alegorická postava Slunce jede zpravidla na voze taženém koňským spřežením.
Luna / Ve zvěrokruhu ovládá znamení Raka. Alegorická postava Luny jeden zpravidla na voze taženém dvěma jeleny.
Merkur / Je vládcem znamení Panny a Blíženců. Alegorická postava jede na voze taženém párem kohoutů, Venuše / Ovládá znamení Vah a Býka. Alegorická postava Venuše jede zpravidla na voze taženém párem labutí.
Mars / Vládne znamení Berana s Štíra. Jeho vůz táhnout dva vlci.
Saturn / Saturn vládne znamení Kozoroha a Vodnáře. Jeho vůz táhnou dva grifové.
Jupiter / Vládne znamení Střelce a Ryb. Alegorická postava Jupitera jede na voze taženém dvěma orly.

Láska a Smrt, pořad s barokním názvem, je název večera s hudbou 17. století (Claudio Monteverdi, John Dowland, Girolamo Frescobaldi, Giacomo Gastoldi či Barbara Strozzi) a dobové poezie. Účinkují Viktorie Dědečková & pěvecký sbor Victoria, Jiří Dědeček, Jakub Michl. Barokní kostýmy Jana Baborová.

Zabíjí jen smrt
(Ancide sol la morte)

Zabíjí jen smrt.
A ty, má lásko, která jsi mým životem,
Zabít mne nemůžeš
Sladkým zásahem tvých krásných očí.
Já, zmírající pro tebe, skonal bych rád,

Kdyby smrtící rána vzešla z tvé živoucí krásy.

https://valdstejnskalodzie.cz/news/14/131/pa-18-5-2012-LaSKA-A-SMRT
https://victoriachorus.com/
https://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Valdstejnska-lodzie-u-Jicina.aspx

Fotografická dokumentace na Rajčeti https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstenske_slavnosti_patek_18._kvetna_2012_Valdstejnska_loggie_I/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_patek_18._kvetna_2012_Valdstejnska_loggie_II/

Sobota 19. května 2012

V hlavním programu v sobotu vjíždí o desáté dopoledne Vévoda Albrecht z Valdštejna Valdickou bránou na náměstí, kde jej vítá purkmistr města, doprovázen purkrabím. Ten ještě předtím představuje hosty Valdštejnských slavností, kteří se sjeli do Jičína z měst z Čech i Evropy a už předtím se sešli u purkmistra na rathausu (řečeno jazykem scénáře Valdštejnských slavností).
Ze slovenského partnerského města Jičína Martin přijeli Ing. Peter Haščík, poslanec, PaeDr. Tomáš Zanovit, poslanec, a Zita Sekerková, poslankyně, z polského partnerského města Svídnice Marek Zywer, zástupce předsedy okresního zastupitelstva a Wojciech Latuszek, poslanec okresu Swidnica. Ze zahraničí přijel ještě Maik Reichel, bývalý starosta Lützenu, dnes vedoucí městského muzea, kde byla před nedávnem otevřena pozoruhodná výstava o bitvě, ve které Vévoda porazil švédská vojska, Iris Bergk, členka představenstva města odpovědná za finance a Matthias Wolter, člen představenstva odpovědný za práci s veřejností. Z českých Valdštejnských měst přijeli Ing. Dan Ramzer, starosta Frýdlantu, Ing. Michal Pospíšil, místostarosta Chebu, Ing. Eliška Gruberová, vedoucí Odboru cestovního ruchu v Turnově, Josef Jelínek, starosta Valdštejnova rodiště Heřmanic, a Arnošt Vajzr, starosta Mnichova Hradiště, kde je pohřben.
Na mé fotodokumentaci je zachyceno setkání na radnici a vítání Vévody na hlavním pódiu na Valdštejnově náměstí, v následujícím albu pak něco z odpoledního programu na Valdštejnově náměstí, tedy výcvik kavalerie, přehlídka oddílů valdštejnských vojsk, šerm, portréty Valdštejnových vojáků a dam atd.

Stránky Valdštejnských měst a partnerských města Jičína

https://www.martin.sk/transparentne/
https://um.swidnica.pl/pages/strona-glowna.php?lang=PL
https://www.stadt-luetzen.de/de/

https://www.mestocheb.cz/
https://www.turnov.cz/mesto-turnov/mesto-turnov-zakladni-informace.html
https://www.mnhradiste.cz/
https://www.mesto-frydlant.cz/
https://www.hermanice.com/index.php?v=1&m=1&s=6&l=&grg=1248318501

O Valdštejnských městech na těchto stránkách
https://jan-k-celis.webnode.cz/albrecht-z-valdstejna/

Fotodokumentace na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_v_Jicine_2012_sobota_19._kvetna_dopoledne_I/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_v_Jicine_2012_sobota_19._kvetna_II/

Večerní program na Valdštejnově náměstí

Pocta Albrechtovi z Valdštejna / Nejnovější vynálezy pro vévodu Albrechta z Valdštejna
S invencí a humorem vytvořil Robert Smolík se svými spolupracovníky jakousi novodobou paralelu barokních golemů a strojů, pohybujících se – nejen obrazně řečeno – mezi nebem a zemí. Takřka dojemný příběh chlapce, který se, zavěšen pod obrovský trs balónků, vznáší v prostoru náměstí, bárka v jeho prostoru či ohňo-stroj, rozehrávající náměstí v úžasných barvách poezie a tvarů, s přísadou rudolfínské či valdštejnské mystiky, navazuje na Robertovy projekty předchozích ročníků, které ohromily už tenkrát užaslé publikum.

Fotodokumentace na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_v_Jicine_2012_sobota_vecer_I/

Po skončení barokního divadla za účasti Vévody se publikum přesunulo do prostoru Arkádového nádvoří zámku, kde se oddalo kouzlům hudby. Na pultu se objevilo množství not, některé z nich v podání Michaela Pospíšila, Ritornella a jičínských Literáků, známe z pořadu Máj a Les (nebo třeba také Majáles), mnohé jsou k Valdštejnskému tématu (Švejdi jdou), některé můžeme znát odedávna (v mém případě třeba Já husárek malý, tahle písnička byla oblíbená mé babičky). V každém případě atmosféra tváří muzikantů osvětlených jen svíčkami a barva historických nástrojů (theorba či barokní housle) je zajímavá i k „vidění“ (Ondra Koláčný se svým barokním nástrojem „zapadá“ do celku lépe, než když s Michalem hraju na housle já, kromě toho jsem si to opravdu užíval, jak řečeno, se svým světlozáznamovým zařízením).

Fotky k vidění jsou zde:
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_v_Jicine_2012_sobota_19._kvetna_vecer_Ritornello_a_Literacy/

Neděle 20. května 2012

Valdštejnská mše v chrámu sv. Jakuba

Za Vévodovy přítomnosti byla sloužena v chrámu sv. Jakuba v Jičíně v neděli 20. května 2012 mše, hudbu obstaral Michael Pospíšil s Ritornellem a jičínskými Literáky, zpívali a hráli mši Michaela Praetoria, německého hudebního giganta (sbírka Musae Sioniae obsahuje přes tisíc dvěstě duchovních skladeb, Syntagma musicum je největší teoretické dílo té doby), který pobýval i na pražském dvoře u císaře Rudolfa II. Obtížné dílo nastudovali v rekordně krátké době, ale provedení bylo skvostné.

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_v_Jicine_2012_nedele_20._kvetna_Valdstejnska_mse_v_chramu_sv._Jakuba/

Valdštejnské hry v Loggii

Rodinné odpoledne s kreativními dílnami a fantaskním dýchánkem. Performance barokního hodokvasu v režii kastelána Jiřího Vydry a v hlavní roli s René Vitvarem, kterého jsme viděli už v pátek coby astrologa Keplera, který skutečně vystrkuje hlavu otvorem ve stole s palačinkami a jablíčky se rozjíždí za účasti hudebníků přicházejících lipovým stromořadím z Jičína, a bakchanálie hudební i trávící se dostávají do obrátek. Kastelán Jiří Vydra snad může být s průběhem valdštejnského slavení spokojen. Ve Valdštejnské loggii začalo a zde i končí.

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Valdstejnske_slavnosti_v_Jicine_2012_nedele_20._kvetna_Valdstejnska_loggie/

Zpět