V Sobotce

15.03.2019 20:50

Shodou okolností dvakrát za sebou v poměrně krátkém časovém odstupu jednoho měsíce jsem navštívil Sobotku – na konci ledna (20. 1. 2019) pravidelné Šrámkovské matiné, na konci února (25. 2.) pak letošního Jivínského Štefana, jehož hostitelským místem byla letos právě Sobotka.

Na první z obou akcí přednesl literární historik Jan Bílek přednášku k příležitosti 80. výročí od úmrtí Karla Čapka, druhým protagonistou odpoledne byl režisér a herec Josef Kettner, jenž v několika vstupech obohatil Bílkovu přednášku ukázkami ze spisovatelova díla. O matiné, jehož téma bylo, jak bývá zvykem, vztaženo k setkávání světoznámého spisovatele a dramatika se „soboteckým“ básníkem Fráňou Šrámkem, jsem napsal do Šrámkova zpravodaje a variantu textu lze najít i na těchto stránkách.

Zatímco komorní Šrámkovské matiné se konalo ve Šrámkově domě, Jivínský Štefan, jemuž dali jeho tvůrci jméno podle folkloristy a spisovatele Josefa Štefana Kubína, se tentokrát odehrávalo ve velkém sále sobotecké Sokolovny. 23. ročník setkání a ocenění lidí, kteří věnují svůj čas a úsilí kultuře, a z nichž si každým rokem dva odnesou dřevěnou sošku, vyrobenou Renatou a Martinem Lhotákovými, je pro mě vždy místem, kde se potkám s řadou přátel a zajímavých lidí. Protože jsem se trochu zpozdil, tzn. přišel až před čtvrtou hodinou, kdy celé odpoledne s kulturním pořadem, na němž ukázali Sobotečtí něco z toho, co v kultuře dělají, začínalo, byly už všechny stoly obsazeny, zeptal jsem se tedy Karola Bílka, jenž seděl vpředu u stolu vyhrazeného pro zvláštní hosty, zda vedle něj není volno. Nesešlo mi celkem na tom, kde budu sedět, ale neměl jsem si kam pověsit klobouk a chtěl jsem z přijatelné vzdálenosti fotografovat, aniž bych příliš běhal pod jevištěm. Netušil jsem, že ke stolu přijde senátor Tomáš Czernin, jenž byl poté vedle dalších vyzván k jednomu z úvodních proslovů.

Jak to mnohdy bývá, když se propojí ty správné energie, stal se Jivínský Štefan i jednou z událostí vlákna mého malého příběhu, v jehož návaznosti sehrála důležitou úlohu shodou okolností ta, již vybrala Štefanská komise k ocenění „za dlouhodobé kulturní aktivity v okrese Jičín“ (jak zní oficiální formulace) za loňský rok, Alena Pospíšilová. Zase jsme se už mezitím setkali, když jsem tuto středu (15. 3.) vedle ní a Josefa Kettnera seděl v sále jičínské knihovny na přednášce pana profesora Kvačka, ovšem už na Jivínském Štefanovi, kdy jsem se snažil být mezi prvními gratulanty, mi prozradila, že Karol Bílek bude na konci tohoto měsíce slavit v Sobotce své významné jubileum.

Vlastně bych asi tuto glosu nepsal (což by byla škoda, nicméně novináři akce myslím uspokojivě pojednají), kdyby mi kolegyně z orchestru (Podkrkonošský symfonický orchestr), Soboťačka, neposlala e-mailem odkazy na obě akce, jak je zaznamenala Sobotecká televize. A stručný komentář byl tím důvodem, abych oba záznamy pověsil také do tohoto prostoru.

Šrámkovské matiné
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/sramkovske-matine-2019-nas-karel-capek/

Jivínský Štefan 2019
https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/hostitelem-jivinskeho-stefan-je-sobotka-20190213.html
https://jivinskystefan.webnode.cz/

Záznamy na portále „Naše televize“
Šrámkovské matiné
https://www.youtube.com/watch?v=yAFJN2LINJg
Úvodní slovo Marie Sekerová, pzn.: v glose uvedená Alena Pospíšilová, v záběru v čase 0:12
Jivínský Štefan
https://www.youtube.com/watch?v=81XGU0_IUIE

Zpět