Ukolébavky Roberta Planta

25.11.2014 12:07

Ukolébavky Roberta Planta
inspirace Instinktem

Led Zeppelin patří k těm nejdůležitějším kapelám v rockové historii. Platí to i po půl století, nedá se nic dělat, časopis Rolling Stone prý říká, že je vůbec tou nejdůležitější. A přitom to bylo vlastně jen pár let, přesně řečeno tucet, od roku 1968 do roku 1980, kdy zemřel bubeník John Bonham. I když tady byli předtím The Yardbirds a potom různá seskupení jako Page a Plant (oba ze Zepelínů). Nu a Robert Plant byl tím rozpoznatelným, jedinečným hlasem, markerem této kapely.
Od jejich rozpadu ovšem Robert nepřestal s muzikou, dá se říci, že právě první znovu výborné nahrávky byly právě ty s Jimmym Pagem v devadesátých letech (mj. také vystoupili i u nás). Následovala celá další kariéra, lemovaná nominacemi na Grammy, zajímavými nahrávkami. Nu a letos vyšlo desáté sólové album s názvem Lullaby and... The Ceaseless Roar.
Protože v Česku má Plant stále silné fanouškovské zázemí (nakonec není divu, zpěvák vystoupil letos na Colours of Ostrava), jsou i informace, např. na Wikipedii (což nebývá až tak samozřejmé - a například v němčině samostatná stránka není). Na Musicserveru je pak pěkná recenze desky i komentář k vystoupení se Sensational Space Shifters, s níž nahrál i Ukolébavky, ostatně tento portál sleduje Plantovy aktivity soustavně. Do odkazů jsem přidal ještě jednu německou recenzi, především proto, že na konci jsou odkazy k videím jednotlivých songů, takže se nemusejí pracně na YouTube vyhledávat.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lullaby_and..._The_Ceaseless_Roar

https://musicserver.cz/clanek/48094/robert-plant-lullaby-and-the-ceaseless-roar/
https://musicserver.cz/clanek/47563/colours-of-ostrava-dolni-oblast-vitkovice-ostrava-19-7-2014/

https://www.laut.de/Robert-Plant/Alben/Lullaby-And-...-The-Ceaseless-Roar-94138

Zpět