Tutti Frutti

24.01.2017 17:40

Tutti Frutti
příběhy písní podle J. Císaře

Klasika rock´n´rollu z roku 1955, zpívá Little Richard, vlastním jménem Richard Wayne Penniman. Excentrický zpěvák, pianista a autor songů je jedním z těch, kdo z prvků blues, gospelu a rhythm-and-blues vytvořili muziku, která byla zásadním příspěvkem při nástupu rock´and´rollu. Značnou úlohu přitom hrála jeho excentričnost, daná konfliktem jeho sexuální orientace a nábožensky založené rodiny (zpěvák byl dvanáctým dítětem) a ovšem i temperamentu, který se projevoval specifickým způsobem u všech těch, kdo se na zrodu rock´and´rollu podíleli – Jerry Lee Lewis mlátil do piána, jen třísky lítaly, Elvis se kroutil v rozkroku etc. Slůvko „rock“ má – a je to zřejmé v textu právě písně Tutti Frutti – několikerý význam, vedle onoho tanečního (o tanci jsem se zmínil v souvislosti s jiným hitem, Rock Around the Clock) rovněž sexuální.

I got a girl, named Sue
She knows just what to do.
She rocks to the east, she rocks to the west
But she’s the girl that I love best.

To je první sloka písně, kde se zpívá o tom, že zpěvák má dívku, která se jmenuje Sue a která ví, jak na to. Rockuje sem a rockuje tam… což je onen pohyb, o který jde. Je to ale holka, kterou mám nejraději, končí se tu.

Když byl Little Richard v září 1955 v nahrávacím studiu Casimo Matassa v New Orleansu, nelíbilo se producentovi Otisu Blackwellovi (později byl také spoluautorem některých Richardových skladeb) to, co Little Richard v doprovodu skupiny Crescent City, která se podílela i na nahrávkách Fatse Domina (jiný příklad smrště u piana), a tak ponoukl zpěváka, aby zahrál něco, co hraje na koncertech. Little Richard spustil onen popěvek „a-wop-bop-a look-bam-boom“, jakousi nápodobu bicích nástrojů a pak následoval song, který už známe. Vlastně ne tak zcela. Text, jak už i z předchozího vyplývá, bylo potřeba trochu učesat, aby přece jen nezpůsobil nějakou katastrofu v Americe, v té době ještě docela prudérní (teď si nevzpomenu, kdy přestal platit zákon, kde ve filmu nesmělo dojít k viditelnému polibku!!!).

Úplně jsem zapomněl na to, čím jsem chtěl tento příspěvek uvést. Na YouTube jsem při vyhledávání songu narazil na jiné „Tutti Frutti“. Jednalo se o pozdně večerní erotickou televizní show, kterou vysílala privátní stanice RTL plus, dostupná v německém vysílacím prostoru, v letech 1990-1993.  Zase té erotiky tam tolik nebylo, podle nějakých pravidel se některé z dívek-plodů (mandarinka, kivi, atd.) postupně svlékaly. Celé to moderoval Hugo Egon Balder, rovněž hudebník, kabaretista a producent u RTL, natáčelo se, protože to bylo levnější, v Itálii, kde celý pořad měl původ (vygúgloval jsem: Colpo Grosso). Teď nevím, zda mě paměť neklame, ale myslím, že po Listopadu se to na kterémsi programu vysílalo i u nás, já sám jsem ale měl přístup k „originálu“ za pobytu v Německu, které se v té době sjednocovalo, a pro „východní Němce“ byl pořad zjevením. Vzpomínám si, že mi taky někdo říkal, že Balder měl nějaké problémy s alkoholem, nevím, zda bouračka či co, ale to už nevím přesně.

https://de.wikipedia.org/wiki/Tutti_Frutti_(Lied)
https://de.wikipedia.org/wiki/Tutti_Frutti_(Show)

Little Richard
https://www.youtube.com/watch?v=F13JNjpNW6c
Elvis Presley
https://www.youtube.com/watch?v=XlyWPK0RVVM
Hugo Egon Balder
https://www.youtube.com/watch?v=lflfh-AkNoo

 

Zpět