Tullamore Dew

05.04.2012 15:44

Tullamore Dew
dobrej chlast

Tullamore Dew byla moje první láhev nejen irské whiskey, ale whisky vůbec. Je s tím spojená docela legrační historka. Jedním z mála ocenění kantorské práce býval nějaký dárek při maturitě, který studenti maturitní třídy dávali předsedovi maturitní komise. Byl jsem tenkrát právě na jednom gymnáziu na jednom asi ze čtyř takových předsednictví během těch takřka čtyřiceti let působení ve školství a mezi maturantkami byla dívka, vedle které jsem stál u pultu v kapele, ve které jsme oba hráli na housle. Kolegové se nechápavě dívali, proč se na sebe tak smějeme, když mi předávala láhev tohoto dobrého pití. Bylo mi tenkrát myslím už dost přes čtyřicet.

První část názvu Tullamore Dew je podle stejnojmenného jedenáctitisícového městečka v irských Midlands a je hlavním městem hrabství Offaly, druhá je iniciálová zkratka managera palírny Daniela E. Williamse (DEW), který měl kolem roku 1890 velké zásluhy o obchodní rozšíření irské whiskey, která je dodnes nejlépe prodávaným nápojem tohoto druhu po Jamesonovi. Město mělo tradici v pálení whiskey, v roce 1829 zde založil Michal Molloey moderní palírnu. Když zemřel, dostal se podnik do rukou rodiny Dalyových. Šéfem podniku byl kapitán Bernard Daly. Williams přebral funkci generálního managera. Začal se učit ve firmě ve čtrnácti letech v roce 1862 a v roce 1887 vytvořil logo podniku, první slogan „Give every man his Dew“. Po horších desetiletích za americké prohibice se podařilo Desmondu Williamsovi, vnukovi legendárního D.E.W. znovu dostat značku Tullamore Dew na světový trh. Vymyslel logo dvou vlčáků, kteří symbolizují věrnost a odvahu. Byl přesvědčen, že to jsou národní vlastnosti Irů. V roce 1959 byla palírna v Tullamore zavřena, značka byla prodána firmě John Power & Son a od roku 2010 patří William Grant & Sons Irish Brands Ltd.

Tullamore Dew se vyznačuje jemným, mírným a měkkým chuťovým akcentem. Charakteristickou trojí destilací  a sušením sladu ve speciální sušárně nemá jinak typické kouřové aroma ostatních nápojů, pocházejících z Irska nebo Skotska. Počítá se tak k jemné irské whiskey.

Vyrábí se
Tullamore Dew Original
Tullamore Dew 10 year old Single Malt
Tullamore Dew 12 year old Special Reserve
Tullamore Dew Heritage Blend.

Tullamore Dew je kombinace různých vybraných druhů whiskey. Hlavními třemi částmi jsou
Pot Still Whiskey – ta je hlavním komponentem a vytváří základ aromatu. Pálí se z minimálně třicetiprocentního ječmenného sladu a dalších druhů obilí, které pocházejí z Irska.
Grain Whiskey se vyrábí převážně z kukuřice, část je rovněž slad z ječmene.
Malt Whiskey je ze stoprocentního ječmenného sladu. K jeho výrobě jsou třeba trojnásobný destilační postup.

Text je z velké části překladem stránky o Tullamore Dew na německé Wikipedii.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tullamore
https://de.wikipedia.org/wiki/Tullamore_Dew
https://cocktails.about.com/od/whiskeyreviews/gr/tullamoredew.htm
https://www.tvspoty.cz/tullamore-dew-posledni-pripitek-odsouzencu/
https://www.doluj.cz/369-kc-za-irskou-whiskey-tullamore-dew-black-0-7-l-v-hodnote-489-kc-osobni-odber-ostrava
https://www.tullamore-dew.org/

 

Zpět