Trolltunga a další místa…

08.06.2020 02:10

Co je to Phantom a DJI, jak se píše v anotaci pod videem, jsem si musel dohledat. Samozřejmě vím, co je to „fantóm“ (taky třeba onen mýtus o Pérákovi), jak vizuálně vypadá dron, ale že tento typ quadroptéry (každý dron, tedy UAV, unmanned aerial vehicle, bezpilotní letadlo, nemá právě tuto konstrukci) má především právě funkci obrazového snímání (je určen pro leteckou fotografii či viografii), tj. má zabudovanou kameru, DJI je čínská technologická firma, kterou více než před deseti lety vytvořil student techniky kdesi na koleji a později v malé kanceláři v Shenzhenu, z toho jsem mnohé nevěděl.

O místě zvaném Trolltunga jsem slyšel, ale takto nafilmovaný útvar v Norsku v pohoří Skjeggedal na jihu země nedaleko města Stavanger, jehož překlad znamená – podle příznačného tvaru a dosahu mytologie „jazyk trolla“ – je opravdu působivý. A jsou tu další místa, je to na videu vyznačené, jediné, co by bylo možné, pokračovat v jejich dohledávání na internetu. Raději tady dám ještě pár odkazů a půjdu se dívat. Na tohle video a několik dalších, na které mi poslali odkaz přátelé.

Trolltunga
https://www.cestovinky.cz/clanek/vyslap-na-spicku-troliho-jazyka-je-trolltunga
Preikestolen
https://www.cestovinky.cz/clanek/dite-na-hrane-propasti-nory-nepresvedcilo-preikestolen-je-nadale-bez-plotu

Tor Andre Børresen, video Trolltunga, Preikestolen and Kjeragbolten 2017
https://www.youtube.com/watch?v=PqyPW-Bdd4E&feature=youtu.be

Cesta k Preikestolen
https://www.youtube.com/watch?v=HrTywcMP8wM
Další
https://www.youtube.com/watch?v=kXiFgNm9LrQ
https://www.youtube.com/watch?v=3G0gL-w8z-I

A mohli bychom pokračovat… jediné je obtížné, najít krásné video bez všeho přidaného (další grafiky, hudby atd.), čistý záznam, ať už ze samotné cesty či záběry z dronu, maximálně jednoduchá mapa s trasou, ale i to ruší ten primární zážitek. To první video je nejlepší, škoda, že ten kluk pak točil jen nějaké automobilové závody, které mě nezajímají.
 

Zpět