Tři výlety / Poděbrady

01.08.2011 13:21

Lázeňské město na Labi je kromě příslušných léčebných procesů pěkným místem k procházkám. Na jedné straně se prostor lázeňského parku mezi náměstím a nádražím v posledních letech proměnil do krásy, jaká takovým místům náleží, na straně druhé zde zůstala historie - zámek, socha Jiřího z Poděbrad. (průvodní text k albu na Rajčeti)

Měl jsem na jaře na výběr ze čtyř možností, vybral jsem si Lázně Luhačovice (viz články zde: luhacovice/ ). Mezi těmi ostatními byly Poděbrady. Přestože jsou z Jičína blíž, nevybral jsem si je z řady důvodů, také právě proto. Jezdil jsem přes toto město léta autobusem do Prahy, čtvrthodinové přestávky, často sníh kolem a cigareta rychlovka, teď si to vybavuju, a to je vlastně jedna strana, jíž se uzavírá lázeňský prostor, ta druhá je náměstí se zámkem a sochou Jiřího z Poděbrad, přes které jsme zase jezdili, když se opravovala nedávno dálnice v jednom úseku. Samotný park s lázeňskými budovami nebýval nijak lákavý, vzpomínám si, že jsem jednou v hudebním pavilónu hrál s orchestrem.

O to více jsem byl mile překvapen, jak je vše dnes upraveno, říkal jsem si, kde jinde by měly být pečlivěji sestřiženy trávníky než v lázních, ostatně konkurence je jistě i zde, takže snaha určitě být musí. Fontána funguje, květinové hodiny jsou pěkně osázené, je tu ale vybudován celý prostor s vodními nádržkami a proudící vodou, kde řádí děti (přemýšlím, jak onen komplex správně pojmenovat, Němci říkají Wasserspiele, je to vlastně zahradní architektura). Také náměstí vypadá pěkně, i když je to místo zvláštní svou neuzavřeností, ve srovnání s jinými městy – i když nejsou třeba pravidelného čtyřúhelníkového tvaru, napadá mě Telč nebo Slavonice. Na jedné straně dominantní věž zámku a monumentální jezdecký pomník krále (autorem je významný český sochař Bohuslav Schnirch), na druhou stranu v každém místě je „cesta ven“, ať už k mostu přes Labe, nebo do prostoru zámku s Polabským muzeem, nebo do ulice dále paralelně s řekou a nakonec i uličkou vedoucí k parku.

Pročítám si historii města, slovanské sídliště a brod přes Labe, přemyslovský hrad ve 12. stol., rozmach za pánů z Kunštátu a Poděbrad ve 14. stol., Jiří z Poděbrad a povýšení na město pravděpodobně 1471, požár 1681, koupě panství vídeňským bankéřem baronem Koří Sina, centrum společenského života, založení skláren a objevení léčivého pramene, 1908 první lázeňská sezóna.

Současný program, nejrůznější soutěže a promenádní koncerty, Evropa hraje Kmocha, Dance Bohemia, a především Slavnosti krále Jiřího. Cyklistická trasa z Poděbrad do Nymburka podél Labe, kde se ale jezdí na in-linkách, výletní parníčky, pro někoho třeba taky golf… Našlo by se něco. Objevil jsem pěkný antikvariát, měli tam skoro všechno od Václava Čtvrtka. Ale kam bych to dal.

Kousek od Poděbrad je ve vesničce Ostrá (u Lysé nad Labem) zajímavý komplex s názvem Botanicus. Prodejna ručně dělaných mýdel a především nejrůznější léčivé byliny v jakémsi samostatném světě, který bych snad ani nenazýval skansen, jak jsem se kdesi dočetl (ten je o kousek dál). S historickou vesnicí totiž nemá prakticky nic společného, spíš je to nově vybudovaný pohádkový či ekologický komplex s řadou aktivit, parkem, asijskou zahradou, bludištěm atd. Ale o tom třeba někdy jindy          

Odkazy
https://www.lazne-podebrady.cz/
https://laznepodebrady.com/
https://podebradsko.com/mesto-podebrady
Historie
https://laznepodebrady.com/category/historie-podebrad/
https://mestecko-podebrady.unas.cz/

Příklady „vody v zahradě“:
https://www.hansel.de/hansel_os/bilderverwaltung/garten_und_landschaftsbau_wasserspiele_aus_naturstein/wasserspiele_aus_naturstein.htm
https://www.hansel.de/hansel_os/bilderverwaltung/garten_und_landschaftsbau_wasserspiele_aus_edelstahl/wasserspiele_aus_edelstahl.htm

Poznámka k Botanicu
https://www.tournavigator.cz/tk/bos/

Fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Tri_vylety_Podebrady/

Zpět