Traun

20.08.2012 15:57

Traun
EXOD 2012

Tento příspěvek vznikl „z nouze“. Respektive mohl jsem ho přilepit k předchozímu textu o Gmundenu, ale myslím si, že by mohl být samostatný. Přitom není „o cestě“, tj. nevychází z jednoho konceptu sledování jedné rakouské řeky (byl by to pěkný námět), ale je spíš „výkladový“, tj. ujasňující si některé věci. Přitom vlastně přece jen vychází z čehosi konkrétního, totiž z jednoho dne stráveného v Rakousku na místech, které se k této řece váží, s letošním EXODem, s jehož podtitulem vznikl celý seriál článků.
Traun je buď rakouská řeka, 153 kilometrů dlouhý pravý přítok Dunaje, nebo je to stejnojmenné město, které leží, podobně jako Bad Ischl, Gmunden a Wels, na této řece, přičemž je to takřka jakési předměstí Lince.
U řeky Traun se chci trochu zastavit, protože její jméno provází každého, kdo navštíví Solnou komoru, pojem Traunviertel (oblast či kraj řeky Traun, „Potrauní“) je prostor, ze kterého je odvodňována převážná část celé Solné komory. Traun pramení v pohoří Totes Gebirge a až k Hallstattskému jezeru má různé názvy, Grundlseer Traun coby jeden pramen (podle stejnojmenného jezera Grundlsee), který se spojuje  Bad Aussee s Kainischtraun, odsud se nazývá Koppentraun. U Dachsteinu se obrací na sever a vtéká do Hallstattského jezera (je zajímavé, že toto jezero má jiný název, podle města, u kterého leží, ale řeka pokračuje pod týmž dále). Coby střední tok, už pod názvem prostě Traun, protéká Vnitřní solnou komorou, lázněmi Bad Ischl, přes Ebensee se dostává konečně do jezera, které má název Traunsee (a nikoliv Gmundensee, jak by mohlo mít, protože Gmunden leží u břehů jezera). Mezi Traunským a Hallstattským jezerem se hovoří o středním toku. Po dalších peripetiích se řeka dostává do Lince.
Celá řada obcí má ve svém znaku prvky řeky Traun: Wels, Steinerkirchen an der Traun, Fischhalm, Steinhaus, Desselbrunn, Laarkirchen a jiné.
Řeka není jen „zeměpisným“ tématem, ale i záležitostí rybářů či potápěčů, jak je zřejmé z několika článků, které jsou na webu.

1)
https://de.wikipedia.org/wiki/Traun_%28Donau%29 (zdroj, ze kterého jsem převážně překládal tento příspěvek)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Traunsee
https://cs.wikipedia.org/wiki/Traunstein
https://de.wikipedia.org/wiki/Dachsteinmassiv
https://de.wikipedia.org/wiki/Hallst%C3%A4tter_See
2)
https://www.crsjhradec.cz/Clanky/Zajimavosti/na%20rybach%20u%20nasich%20sousedu.htm
https://www.kubousek.eu/cz/page/potapeni-v-rakousku/potapeni-v-rakousku-reka-traun
https://www.youtube.com/watch?v=VLRFCTzJNRg
https://www.horydoly.cz/vodaci/reky-aktualne-4.html
3)
fotky, 360o

https://www.foto360.at/fluss-traun,326
https://www.foto360.at/traunfall-wasserfall,598#viewer
https://www.foto360.at/vr_panorama_fotos_dyn/fullscreen/vollbild_qtvr_panorama_photo.php?id=600

Zpět