The Mamas & Pappas / Monday, Monday

30.04.2016 15:12

The Mamas & Pappas / Monday, Monday
příběhy legendárních hitů

Tak samozřejmě tahle klasika z roku 1966 je dnes už trochu „pomalá“. Pozornost zbystříme ovšem v okamžiku, kdy si uvědomíme, že autorem na dnešní vkus zase naopak dost propracované písně (se všemi těmi sborovými odpověďmi by se dnes asi nikdo „nezdržoval“) je autor legendárního hitu San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair, nazpíval Scott McKenzie, 1967), písničkář John Phillips. Píseň o pondělí vznikla na základě rýpnutí kolegy, jestli nemá něco nového, a on druhý den přinesl tenhle song, kterým ale nebyli ostatní příliš nadšeni, protože jej považovali za tuctový. Celý příběh měl ještě i osobní rozměr, totiž Michelle Phillips, žena Johna Phillipse, měla se zpěvákem Denny Dohertym poměr, a když se na to přišlo, byla z kapely vyhozena.

Práce na písničce byla ovšem veskrze profesionální, podíleli se na ní tehdejší nejlepší studioví hráči, které historie zná pod názvem The Wrecking Crew, a kteří nahrávali s Dylanovu píseň Mr. Tambourine Man s Byrds, album Pet Sounds The Beach Boys, první dvě alby Monkees atd. zajímavý fór je falešný konec, na který navazuje po chvilce ticha pokračování o půl tónu výše, jeho autorem je Lou Adler, producent, který pracoval např. s Carol Kingovou na jejím albu Tapestry. Písnička byla pak hitem číslo jedna vedle podobně známé California Dreamin´ - obě vyšly na prvním albu If You Can Believe Your Eyes and Ears v roce 1966.

Písničky se později chytla celá řada dalších, mj. Petula Clark, Neil Diamond a další. V každém případě skupina Mamas and Papas, stejně jako třeba Beach Boys nebo nejspíš nejúspěšnější Bee Gees patří do jednoho šuplíčku diskotéky šedesátých let, jejíž především vokální podobu ukazují.

https://de.wikipedia.org/wiki/Monday,_Monday

https://www.youtube.com/watch?v=bxS9N-npE2Q
https://www.youtube.com/watch?v=h81Ojd3d2rY

a tak ještě ten druhý hit
https://www.youtube.com/watch?v=3kcmwXUdDCE

Zpět