The Glenlivet

14.07.2012 09:55

The Glenlivet
dobrej chlast

Možná vzhledem k mé oblibě jednosladové whisky Bushmills jsem dostal k posledním narozeninám od syna dvanáctiletou skotskou whisky Glenlivet. Takže vedle (napsal jsem předtím „wedle“, no tak wýborně) irské legendy, která ještě před pár lety byla k dostání jen ve speciálních obchodech (dnes už jsem ji viděl, možná vzhledem k tomu velkému výročí, i v jednom supermarketu), mám láhev jedné z nejstarších skotských whisky.
Podle Wikipedie, do níž jsem nahlédl (něm. a angl. str.) je The Glenlivet první legální palírnou, založenou po roce 1823, kdy byl dán v platnost zákon „Act of Excise“. Otevřel ji v roce 1824 George Smith, čímž na sebe přivolal nevoli celého okolí, neboť nelegální pálení whisky mělo v této oblasti dlouhou tradici. Na základě nového právního stavu nicméně během deseti let zmizely všechny nelegální palírny. Dnešní palírna byla postavena v roce 1858, exkluzívní právo používat výraz „Glenlivet“ získali Smithovi v roce 1880. V roce 1977 přešla palírna, jako řada jiných, do vlastnictví firmy Seagram, v roce 2001 francouzské společnosti Pernod Ricard.
Voda palírny z oblasti údolí řeky Spey (Speyside), v níž je v současnosti na padesát podobných zařízení, pochází z Josie’s Well. Palírna disponuje jedním 11,5 tunovou a osmi 472.000 litrovými káděmi, destiluje se ve čtyřech propíracích destilačních přístrojích o obsahu vždy 15.000 l a čtyřech
spirit stills, vždy o objemu 10.500 l, zahřívaných párou.  Umění výroby whisky je mimo jiné ve volbě správných sudů, ve kterých nápoj zraje. Glenlivet používá americké dubové sudy, v nichž byl skladován bourbon nebo sherry, což dodává whisky patřičné aroma.  Pro výrobu Glenlivet je používána „lucernová forma“, kterou navrhl zakladatel George Smith.

Marketingové heslo firmy bylo "The single malt that started it all". Prodává se whisky dvanáctiletá, ale i 15, 16, 18, 21 a 25 letá.

https://www.theglenlivet.com/theglenlivet.php
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Glenlivet
https://de.wikipedia.org/wiki/The_Glenlivet
https://www.whisky.com/brands/glenlivet_brand.html

Zpět