The Canadian Club

14.07.2012 09:57

The Canadian Club
dobrej chlast

Canadian Club je již přes 140 let jednou z po celém světě nejoblíbenějších kanadských whisky. Tato whisky představuje svým způsobem standard kvalitní kanadské whisky. Dokonalost je založena na trpělivosti a pečlivě vybrané whisky míchané v dubových sudech zrající po dobu šesti let. CanadianClub je unikátní svou charakteristickou jemností a delikátností. Za svou sametovou chuť a výrazný charakter vděčí tomu, že se míchá a zraje v sudech z amerického bílého dubu. Prodává se ve více než 150 zemích světa a je číslem 1 mezi kanadskými premium whisky mimo území Severní Ameriky.

To je popis nápoje na stránkách www.nejlepsiceny.cz, uvádí se, že The Canadian Club je jedním z mála zástupců kanadské whisky na našem trhu. Vedle šestileté whisky v láhvi 0,7 litrů je na našem trhu k dispozici ještě The Canadian Special Old a  dvanáctiletá Canadian Club Classic. Whisky je čtyřicetiprocentní, samozřejmě míchaná. Jako specifika tohoto nápoje se uvádí, že je to jediná kanadská whisky, která se míchá už před procesem zrání, což jí dodává mimořádnou jemnost. To mohu potvrdit, pil jsem ji s Dežou Jakubčákem v Pelíkovicích, vísce, která svou odlehlostí a místem v krajině s jistou dávkou licence (či alkoholového opojení) může připomínat kanadskou přírodu. Musím ovšem říci, že ta druhá varianta v mém případě nepřipadá v současnosti už v úvahu (a není to jen ten důvod, že jsem řídil), takže s licencí je i to slovo „pil“. Takže to opravíme, aby to bylo korektní, „ochutnal“ jsem. Pro tu specifickou, příjemnou chuť jsem našel formulaci na www.alkohol.cz, tak zkusím zrekapitulovat, nejsa sám tak zkušený v pojmenování chuťových odstínů: Whisky Canadian Club zraje v dubových sudech, čímž vzniká destilát s bohatým a zralým dřevitým charakterem s příchutí karamelu a ovocného vína podbarveného jemnými tóny vanilky. Zajímavou věcí, na první okamžik možná až zarážející, pro mě bylo, že lahev, kterou Dežo přinesl, byla plastová. Takové ovšem na našem trhu nedostaneme, oni to nicméně, ze zcela praktických důvodů, pro turisty, kteří by mohli mít problém s rozbitností a váhou skla, dělají. A rozhodně nemohu říci, že by nápoj byl v tomto obalu jakkoli podřadný.

Na stránkách www.canadianwhisky.com historii vypráví  Dan Tullio na několika videích příběh podniku, stavby i nápoje, až do současnosti. Ukazuje ovšem daleko širší spektrum nápoje, od zmíněných, až po dvacetiletou černou a třicetiletou černou whisky. Značka známá zkratkou jako „C.C.“ vznikla v roce 1858, vytvořil ji americký obchodník se smíšeným zbožím (jak příznačné!) a destilér Hiram Walker (1816 – 1899) v dnes dvěstětisícovém městě Windsor v kanadském Ontariu. Sám se narodil v Massachusetts, ve třicátých letech se přestěhoval do Detroitu, kde původně založil firmu. Později překročil Detroit River a postavil destilérku ve Windsoru. Whisky nabízená klubem Hiram Walker's Club Whiskey se stala mezi Američany brzy velmi populární. Firma Hiram Walker & Sons Distillery zůstala v rodině až do roku 1926, kdy byla prodána Harry C. Hatchovi. Kanadský klub Whisky je dosud produkován v lihovaru místě, které založil Hiram Walker. Firma měla i poté několik vlastníků a v současnosti je ve vlastnictví Beam Global se sídlem v Deerfield, Illinois.

Hiram Walker byl tím, kdo změnil historii kanadské whisky v několika směrech. Stejně jako v Americe dělali i usídlenci v Kanadě již v 17. století první pokusy s pálenkou, především ze žita. Nicméně produkce whisky v Kanadě zaostávala za Amerikou. To změnil právě Hiram Walker. Významná byla i jeho obchodní strategie, když na sudy a lahve nechal vyrazit svoje jméno. To byla ve své době svým způsobem revoluce. Vzhledem k tomu, že obliba jeho nápoje byla největší v klubech, připojil ke své značce slovo „Club“. V osmdesátých létech rozšířil Walker svůj odbyt především do Spojených států. Vzhledem k neuvěřitelnému úspěchu vznikl ze strany amerických výrobců whisky tlak, aby označil svůj nápoj jako „kanadský“. Od té doby má právě název „Canadian Club“. Samozřejmě svou úlohu sehrála prohibice v Americe v roce 1919. Ta dala kanadské whisky jedinečnou šanci. Na základě úspěchu pak bylo možné nabídnout kanadskou whisky i v dalších zemích.

https://www.nejlepsiceny.cz/destilaty/canadian-club-6-let-0-7l.html
https://www.alkohol.cz/whisky/canadian-club/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hiram_Walker
https://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_Club

 

Zpět