Symphonic Rock Show

21.12.2018 10:45

Symphonic Rock Show
Hudebně-světelná symfonicko-rocková show. Mimořádný koncert

Dům kultury / Mladá Boleslav / Velký sál, 20. prosince 2018, 19:00

Moravská filharmonie Olomouc
Miloš Machek – dirigent
Lenka Cafourová Ďuricová – soprán
Marek Olbrzymek – tenor
Q – Vox:
   Petr Julíček – tenor
   Tomáš Badura – tenor-baryton
   Tomáš Krejčí – baryton
    Alex Procházka – bas
Antonín Mühlhansl – saxofon
Jiří Sova – kytara

Symphonic Rock Show je koncert mimořádný, jak to je uvedeno i v jeho podtitulu v brožuře festivalu, nejen obsahem, ale i tím, že se v rámci festivalu České doteky hudby (vlastně zřejmě zcela poprvé) netradičně koná mimo Prahu, totiž v Domě kultury v Mladé Boleslavi. Tvůrci pořadu jej označují jako „hudebně-světelnou symfonicko-rockovou show“, to znamená multimediální záležitost rozvíjející hudební základ tím směrem, jímž se ubírá jedna podoba této hudby, ve světových produkcích zvláště v posledních desetiletích (jakkoli tento moment obsahuje v základech své poetiky a další, ne-hudební složky se v souvislosti s jevištním provedením objevovaly například už ve velkých projektech Pink Floyd, z jejichž díla ostatně je jedna skladba i na pořadu tohoto večera, ale třeba i u českých rockových kapel už v šedesátých letech minulého století). A lze říci, že tuto podobu, která samozřejmě dodá celé události na atraktivitě, tento koncert splnil ve vrchovaté míře.

Jakkoli je světelná atmosféra umocňuje působivost celého zážitku, posluchači ocenili především celkovou grandiózní koncepci projektu, zahrnující  velkolepé  obsazení zpěváků Lenky Cafourové Ďuricové a Marka Olbrzymka, mužského vokálního kvarteta Q Vox a dalších hudebníků a rovněž Moravské filharmonie Olomouc s dirigentem Milošem Machkem. Machkovu projektu, již několikátému v řadě, předcházelo několik realizací podobného formátu, z nichž jeden, Symphonic Queen, byl uveden rovněž v rámci minulých ročníků ČDH (v Dvořákově síni Rudolfina 21. 12. 2013), které cíleně sledují toto oblíbené směřování propojující specifickým způsobem nonartificiální (popovou, rockovou či jazzovou) hudbu s klasickou. K dalším projektům Miloše Machka patřily Pink Floyd Night, Beatles Mania či Top Pop, lze dokonce, jak to naznačuje i obsah události na FB, pro tento žánr použít výraz „Rolling Rock“, jenž by označil obecnější typ představení, mnohdy „namíchaného“ z několika projektů. Ostatně pod tímto názvem Machek s dalšími zpěváky a hudebníky (s orchestry spolupracuje s několika) uváděl zhruba tento program na řadě míst již na začátku roku 2018, a nejspíš i předtím.

Machek se na oblast „symfonického crossoveru“, která má v Anglii dlouhou tradici, soustředil a rozvíjí ji u nás, jak se sám v médiích vyslovil, a dodává, že toto směřování má opodstatnění, neboť se tato hudba dnes hraje v nejkrásnějších hudebních sálech a nikoli na ulici či v barech, jako tomu bylo v době jejího vzniku, a věnují se jí nejlepší sólisté a hudebníci. Kromě toho i samotné rockové kapely, jak Beatles tak třeba Pink Floyd, již ve své době hrály s orchestry. Machek sám má zkušenosti se symfonickým koncertováním po Čechách i celé Evropě. Těžko říci, který z projektů byl nejúspěšnější, vedle vokálního kvarteta Q Vox, které se ujalo například mnohohlasů, tak charakteristických pro Beatles, byla zapojena v několika projektech Filharmonie Hradec Králové, koncerty probíhaly i na otevřených prostorách, např. na hradeckém fotbalovém stadionu v Malšovicích či na festivalu Rock for People. Příprava každého projektu trvá, jak mi pan dirigent prozradil, zhruba rok a půl, zahrnuje samozřejmě nejen zpracování hudebních aranží, průvodního slova, ale i managementu, je třeba připravit scénickou podobu včetně všech jejích složek, zahrnující nakonec vedle zvuku, světel např. i kostýmy atd.

Program večera ve Velkém sálu Kulturního domu v Mladé Boleslavi lze shrnout jako přehlídku nejslavnějších rockových legend od počátků 60. let po příchod nového milénia. Uslyšeli jsme písně od Deep Purple, Rolling Stones, Yes, Omega (dokonce v originální maďarštině), Genesis, AC/DC, Red Hot Chili Peppers, Pink Floyd, Led Zeppelin, U2 a dalších rockových velikánů. Hudba i velkolepost show oslovila nejen pamětníky songů, jako jsou Good Times Bad Times, Paradise City, Money, Perfect Strangers či Owner Of The Lonely Heart, bylo vyprodáno takřka do posledního místa.

Jan K. Čeliš / prosinec 2018
Psáno pro České doteky hudby / Čtení o koncertech ČDH

 

Zpět