Symfonický zážitek

11.04.2012 21:26

V různých orchestrech hraju už od patnácti let. Ať už to byl takový zábavní symfoňáček, který řídil pan učitel Sochor v Jičíně v šedesátých létech, Komorní orchestrální sdružení (KOS) pod vedením ředitele tehdejší LŠU dr. Milana Ročka, KSOKRm s Karlem Jakubů či nyní Podkrkonošský symfonický orchestr, nemluvě o všech těch okamžitých či trvalejších seskupeních třeba o vánočních mších půlnočních.
Nikdy se mi ale nepodařilo zahrát si v orchestru, který by měl na stovku hráčů, tedy prakticky víc než mají profesionální symfonické orchestry, až teprve nyní, na společném vystoupení Podkrkonošského symfonického orchestru a Symfonického orchestru ZUŠ Liberec v Kulturním centru Golf v Semilech 31. března 2012. Řídili dva dirigenti, za PSO Bedřich Kameník, za Liberec Graziano Sanvito. Musím říci, že Liberečáci to měli dobře nacvičené, už podle dívenky, se kterou jsem seděl u pultu, ostatně měli snad týden po soutěži, na které hráli něco z toho repertoáru.

Dalo by se říci leccos. Spokojím se v tuto chvíli ale s potěšením, které mi připravil pohled na maličkou dívenku z Liberce, neodvažuju se odhadovat, kolik jí vlastně je let, ale opravdu hodně málo. Když jsem se dozvěděl, že je to dcera ředitele ZUŠ Mgr. Tomáše Kolafy, skoro jsem poskočil radostí. Před léty jsme se domlouvali, že přiveze na jičínský pohádkový festival svůj program, se kterým pak děti v Jičíně opravdu vystoupily. A na jeho slavného příbuzného, skladatele Jiřího Kolafu, mám vzpomínku z doby, kdy jsem já byl žáčkem jičínské hudební školy a on, který se zde v danou chvíli ocitl (nevím už podrobnosti, zda tady učil, ale byl původem Jičíňák), mě doprovázel na jevišti na klavír.

Tak tentokrát to byl opravdu symfonický zážitek. A tento týden, 13. dubna 2012 hrajeme v arciděkanském kostele sv. Antonína v Liberci.

https://pso.ic.cz/
https://www.zusliberec.cz/
https://pso.rajce.idnes.cz/KONCERT_SPOJENYCH_ORCHESTRU_-_31.3.2012_-_Semily
https://www.facebook.com/?ref=logo#!/groups/55495950913/
https://pso.ic.cz/pdf/2012-13-4-Liberec-plakat.pdf

Zpět