Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu

30.04.2020 02:08

Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu
BR-KLASSIK v mediatéce nebo BR-KLASSIK.de/koncert

V rozhlížení se po možnostech poslouchat klasickou hudbu v době coronavirové pandemie jsem zkusil zajít na stránky Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu, u nějž jsem předpokládal, že bude mít k dispozici poslech kvalitní hudby. A nemýlil jsem se, v podtitulu tohoto příspěvku jsou – pod hlavičkou Konzert in Livestream –  naznačeny dvě cesty, které vedou k záznamům koncertů nejvyšší úrovně. Technicky: v menu Konzerte kliknout na příslušnou položku, pak na zvolenou cestu, já jsem si vybral tu druhou.

A tam jsem se zaposlouchal do hry Anne-Sophie Mutterové, ikony německé houslové hry, která ve třinácti letech – v roce 1977 – zahrála v Salzburku Mozartův houslový koncert G-dur s orchestrem pod taktovkou Herberta von Karajana a s ním pak hrála řadu dalších koncertů s Berlínskými filharmoniky. Poslouchal jsem její muziku v Drážďanech před třiceti lety, než jsem se – později, v době internetové – soustředil na některé další mně milé německé houslistky.

Nebudu na tomto místě rozvádět souvislosti, mám hru této ženy stále ve vzpomínce „královny houslí“, a tu jsem si chtěl nyní oživit. Kupodivu diriguje Andrés Orozco-Estrada, kterého jsem poslouchal v nahrávkách s Frankfurtským symfonickým rozhlasovým orchestrem, o němž jsem psal v předchozích příspěvcích. Nejdříve ale ještě Symfonie č. 4 B-dur, op. 60 Ludwiga van Beethovena. Nu a pak, po přestávce, jeho houslový koncert… Usmívající se dirigent s chutí a precizně ukazuje, ten zvuk Stradivárek německé houslistky je skutečně fenomenální. A už mlčím, jen poslouchám. A přece ještě musím: přídavek – Beethovenova Romance č. 2, F dur, op. 50. Kdysi jsem ji hrál.

Celý koncert 1:35:55

Stránky orchestru
https://www.br-so.de/
Stránka BR-Klassik.de
https://www.br-klassik.de/concert/index.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Anne-Sophie_Mutter
program
https://www.br-so.com/andres-orozco-estrada-anne-sophie-mutter-4-p25351/
video
https://www.br-klassik.de/concert/ausstrahlung-2039742.html
programová brožurka
https://www.br-so.com/media/3.-Abo-S-Webversion-mit-Titel.pdf

 

Zpět