Svátek hudby / Jičín 21. června 2012

28.06.2012 18:57

Je to jen zlomek ze čtrnácti míst, na kterých se 21. června hrálo v Jičíně poprvé na multižánrovém festivalu Svátek hudby, tak proto se to jakžtakž vešlo do jednoho alba. Rád bych to byl obešel všechno, ale nebylo to možné ze tří důvodů: Za prvé jsem měl ještě určité povinnosti, kterých nebylo možné se zbýt, na začátku a žel i na konci doby, kdy festival probíhal. Za druhé některá vystoupení probíhala současně, v některých případech až tři. A za třetí jsem s Kubou Kazdou sám hrál, takže mi dvě další unikla, a nejen to, zachytit jsem mohl jen v momentkách atmosféru na dvorku Divé Báry. V KZMJ ale slíbili, že mi fotky s Kubou pošlou. Takže - zachyceno je: Futur Swing v Café-Café ve Fortně. Michael Pospíšil a Literáci v kostele sv. Ignáce, Koncert učitelů ZUŠ v Porotním sálu jičínského zámku (jen zlomek), klezmer Der šenster Gob v židovské synagoze, The Bluegrass Friends v kavárně Don Cortez, dvorek Divé Báry, Rasputin Band v Zahradě pod Koštofránkem. Říkal jsem si, jak je úžasné, že v odstupu několika desítek metrů od sebe hrají najednou čtyři nebo pět kapel nejrůznějšího zaměření.

To je stručná úvodní poznámka k albu fotek na Rajčeti, které jsem na své místo pověsil před pár dny, víc jsem v té až děsivé smršti minulých dní nebyl – kromě stručného avíza v krátkém článku – schopen, vzhledem k samotnému průběhu dne, na který bylo svoláno zastupitelstvo (svolavatel se tvářil zcela udiveně a nechápavě, když jsem mu, opravdu mírně rozzuřen, začal spílat, a odvětil, že zastupitelstvo bude krátké, přece je „čtvrtfinále“!!! – fotbalu, který jsme nakonec projeli), i vzhledem k ostatním dnům, během nichž jsem jel na Valdštejnské slavnosti do Altdorfu u Norimberka, absolvoval další desetihodinové zastupitelstvo, stěhoval padesát šanonů svých materiálů z jednoho místa na druhé a řešil jisté osobní, vcelku příjemné věci. Vzhledem k tomu Norimberku mi unikl Svatojánský divobál, další z prý báječných kulturních akcí, jak alespoň mám reference, ve Valdštejnské loggii. A – to už myslím, ale ani jinak nelze – na příští dny, kdy se budu těšit na První hoře na Šibeňáku, Šrámkovu Sobotku, která vzápětí začíná, a pak už v poněkud klidnějších odstupech na prodloužené jičínské letní kulturní víkendy. Ale to už (zdánlivě, jen v kontextu tohoto tématu) odbočuju.

Takže z týdenního odstupu: Je to unikátní zážitek, moci si užívat muziku, která zní po celém městě, na více než tuctu míst, navíc od sebe vzdálených sto metrů. Nepočítám to přesně, možná to je někde trochu víc, ale v každém případě by to bylo z jednoho místa na druhé slyšet, kdyby to bylo na volném prostranství. Ostatně zkuste si najít někde mapu Jičína a jít od kavárny Don Cortez, která je vedle bývalé Valdštejnské vinárny těsně za rohem Valdštejnova náměstí směrem k Rynečku, na který ale ani nedojdete, protože přijdete ke vchodu do sv. Ignáce z druhé strany, což je druhé místo, pak kolem areálu valdštejnských staveb do Fortny ke Café-Café je to jedna krátká spojovací ulička a dvacet metrů dolů, na druhou stranu na Valdštejnovo náměstí do Porotního sálu je to přes necelou jednu stranu náměstí a odtud k Synagoze podél druhé strany náměstí a dvacet metrů k ní, nebo potom Valdickou bránou na Žižkovo náměstí k Divé Báře, vlastně ještě hned za branou dolů Koštofrankem do zahrady, kde se hrávají v sobotu pohádky pro děti je to ještě blíž. Ovšem, na Veselku by to bylo přes město kousek dál, je to ovšem relativní v jičínských poměrech, v Praze nebo Hradci by to taky byla jedna stanice tramvají nebo městským autobusem. Říkám „by to bylo“, protože toto místo jsem už nestihl, stejně jako ta další.

Tak nicméně – potěcha veliká, příjemné okamžiky i zpětně, teď zbývá ještě poslat některým muzikantům, kterým jsem to slíbil, fotky.

Fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Svatek_hudby_Jicin_21._6._2012/
Anonce na těchto stránkách s dalšími odkazy:
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/svatek-hudby-v-jicine/
Fotogalerie na Moje Jičínsko
https://www.mojejicinsko.cz/index.php/kultura/1003-fotogalerie-ziva-hudba-znela-ulicemi-jicina-v-ramci-festivalu-svatek-hudby

Zpět