Suede / Night Thoughts

21.05.2017 20:47

Suede / Night Thoughts
aktuální hudební scéna

„Suede“ je semiš, tedy určitý způsob úpravy usně, která má, podobně jako tomu je u textilu, zvaného velur, „chlupatý povrch“, a používá se především při výrobě obuvi (nebo také dámských kabelek, také sak). V angličtině to slovo odkazuje na původ „ze Švédska“ (výslovnost /´sweɪd/) Je to ale také anglická kapela, která vznikla v Londýně v roce 1989 a která hraje alternativní rock. Její nejznámější sestavu tvořili Brett Anderson (zpěv), Bernard Butler (kytara), Mat Osman (baskytara) a Simon Gilbert (bicí). Velice úspěšné eponymní album Suede vyšlo 1993 bývá označováno jako začátek britpopového hnutí (Stone Roses, Blur, The Verve, Oasis, Pulp, Manic Street Preachers).

Po dalších albech, těch pozdějších slabších a méně úspěšných, rozpadu po pátém albu A New Morning a znovusejití v roce 2010 vychází v roce 2013 nové album Bloodsports, kritikou dobře přijaté, a po dalších třech letech  Night Thoughts, vydané na začátku roku 2016 jako CD, nebo doublepack s DVD a v limitované edici jako CD, DVD a kniha, vychválené kritikou nejvíce od dob alba Head Music z roku 1999. Produkoval jej Ed Buller (nadchnul se pro hudbu v šesti letech, kdy ho jeho otec vzal na Stravinského Svěcení jara, spolupracoval na dřívějších albech Suede, Pulp a dalších).

Dva roky předtím zpěvák kapely Brett Anderson zveřejnil informaci, že jsou v polovině práce na novém albu. Autory všech 12 songů jsou Brett Anderson a Neil Coding, klávesák kapely, či kytarista Richard Oakes, respektive Andreson vždy ve spolupráci s jedním či druhým nebo oběma. Album bylo natočeno v Londýně a Bruselu, nahrávání se účastnila vedle vlastní kapely rovněž velká smyčcová sekce. Při nátačení videa, 52minutového filmu hovořili tvůrci o tom, že zdůrazňovali lidskou psychiku a klíčová témata „život, smrt, láska, úzkost a zoufalství“, odpovídající názvu alba.

I v Čechách mělo album ohlas, publicisté hovoří o tom, že po slabších letech přichází vynikající kolekce, glamové třpytky, album je nejlepší od dob Coming Up, výrazný je zpěv Bretta Andersona, skladdba Outsiders patří do společnosti někdejších hitů Animal Nitrate, Metal Mickey, Heroine n. Stay Together. Podrobněji o stylu hovoří článek na Musicserveru (viz).

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/Night_Thoughts_(album)
https://musicserver.cz/clanek/52474/suede-night-thoughts/
https://marastmusic.com/Recenze/GOTHICA-Night-Thoughts/(diskuze)
https://www.novinky.cz/kultura/392978-recenze-suede-jsou-jako-deti-davida-bowieho.html

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=oeWEW3i_Ldg

Zpět