Stivín v Jičíně

16.06.2010 00:14

Tak jen krátká poznámka, regionální.  „Hlavní myšlenku“ řeknu hned v úvodu. Kdo by si pomyslel, že ve městě jako je Jičín (má tuším asi patnáct tisíc obyvatel) se během jednoho týdne objeví na pódiích dvě legendy, jakými bezesporu jsou Radim Hladík a Jiří Stivín.

Psal jsem už v minulém článku, věnovaném jedné „osobní“ události, že jsem nemohl být na koncertu Radima Hladíka, protože každý z Čelišů účinkuje na nějakém jiném kulturním pořadu. Samozřejmě je to trochu anekdota, zároveň ale „holá skutečnost“. Můj bratr Pavel byl spolupořadatelem Zámeckého blues, jejímž hlavním protagonistou byl právě Radim Hladík. Syn hrál s Prvním hořem na Majálesu ve Valdštejnské loggii a já jsem si užíval exkluzivního muzikantského společenství  na Brdě u Nové Paky (čl. Pavel Bílek 50).

Na Stivínovi jsem ovšem byl. Český flétnista a jazzman v Jičíně už jednou, před několika lety, vystupoval v kostele sv. Jakuba v rámci festivalu „Jičín – město pohádky“, hráli tenkrát tuším svou interpretaci Loutny české A. V. Michny z Otradovic.

Tentokrát přijel s Jazz Quartetem, jednou z formací, s níž – vedle Collegia Quodlibetu a jiných – v poslední době vystupuje. Koncert se konal v rámci Dvořákova festivalu, jednoho z nejpozoruhodnějších projektů poslední doby – ve formátu, do jakého byl přebudován pod křídly agentury „České doteky hudby – EM art“ z podoby tradičního festivalu, jakým více než půl století byl (viz pzn.). Koncert byl nadupaný, na programu byly „lidové písně“ i jazzové standardy, Balada pro bílou paní, kterou performer s humorem sobě vlastním uvedl jako „Baladu o očích paní Topičové“, jedna z Dětských písní Chicka Corey (Childern´s Songs), která byla podle mého názoru vrcholem koncertu. Jinak se muzikant, který dokáže zahrát na všechno, do čeho se fouká, předvedl, tak jak jej příznivci jazzu znají, s bohatou dávkou improvizace, „nepatřičnými“citacemi (další forma humoru českých jazzových hudebníků), na začátku na „trubku od záchoda“, na závěr „ukončovací skladbou“ Dobrú noc, má milá, dobrú noc.

Odkazy
https://jiri.stivin.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Stiv%C3%ADn
https://www.freemusic.cz/clanky/3796-jiri-stivin-a-co-jazz-quartet-so-what.html

České doteky hudby
https://www.ceskedotekyhudby.cz/o-nas
https://www.ensemblemartinu.com/about/?lang=cz (flétnista M. Matějka je ředitelem agentury České doteky hudby, která vybudovala několik prestižních festivalů / soubor Ensemble Martinů vydal celou řadu nahrávek, koncertuje po celém světě / M. Matějka pochází z Jičína)
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-recenze/Ensemble-MartinuEchoes-from-Long-AgoLukas-Martinu-Bodorova-Dvorak-I-Hurnik-Kvech~19~kveten~2003/

Jazzový klub Agharta
www.agharta.cz

Zmiňované akce v Jičíně
Majáles v Jičíně
https://bandzone.cz/fan/majalesjicin
https://www.majalesjicin.estranky.cz/stranka/co-je-to-majales_
https://www.prvnihore.net/

 

Zámecké (nejen) blues
https://www.cesky-raj.com/novinka/159:opet-bude-zamecke-nejen-blues-v-jicine.html
https://www.jicinskozpravy.cz/zpravy/2010/1/932-blue-effect-na-zameckem-nadvori-nezastavil-ani-vypadek-elektriny.htm
https://www.blueeffect.cz/homepage/
https://www.stantheman.cz/

 

Zpět