Štěpánka Pučálková a Berenika Kohoutová

23.10.2019 15:38

Štěpánka Pučálková a Berenika Kohoutová
pro mě nové tváře

Tak, jak kalendářní čas ubíhá, člověk se chvílemi vrací zpět, jindy se věnuje novým impulsům, událostem, tvářím. V posledních dnech, možná týdnech, jsem odkládal vše nové a soustředil se na některá svá témata, nyní „uklízím“ určité hromádky tiskovin a při několikadenním odpočinku trochu víc sedím u televize.

Tak se přihází, že „objevuju“ i některé nové tváře, které možná ostatní dávno znají coby osobnosti obecně populární, jak mi ostatně okolí i v určitých situacích signalizuje. Snad už měsíc Česká televize (docela se mi ty reklamní spoty s Markem Ebenem a Terezou Kostkovou líbily, byly takové „civilní“) avizuje další ročník taneční soutěže StarDance, a právě to je příležitost přece jen něco dohnat (bylo snad mimořádné, v porovnání s řečeným okolím, když jsem v jednom z předchozích ročníků spatřil violistku Jitku Hosprovou, kterou jsem naopak už znal z několika koncertů). A tak mě iritovalo jméno jedné z oněch „dívek“ (už proto, že problematika ženských jmen je zase aktuální a možnosti přechylování či nepřechylování se propírají při všech možných příležitostech): Veronika Khek Kubařova, jejíž „manžel je Čech jak poleno“, jak na podobné podivení reaguje odpověď v jednom internetovém článku, a zřejmě poprvé spatřil zajímavou tvář Bereniky Kohoutové, kterou zřejmě „všichni znají“, jenom já ne, z TV seriálu Ulice.

Taky si vždycky musím explicitně ujasňovat „rodinné souvislosti“, a tak se hloupě ptám, zda je „česká herečka, zpěvačka, dabérka, blogerka a spisovatelka“ (Wikipedie) dcera Pavla Kohouta, než si vzápětí uvědomím, že tu bude nesmysl, když přece vím, že Kohoutova dcera je Tereza Boučková, a než si přečtu, že Berenika je dcera Ireny Obermannové. Tedy „přečtu“ – v příloze OnaDnes, která vypadne jako jeden ze střídajících se sešitů z MFdnes (tentokrát z 30. září 2019). Nečtu jinak ženské časopisy, ale v tomto případě „překousnu“ tu ženskou perspektivu (oslovení jiných žen, módní fotky ad.) a nahlédnu, než se v řetězci užití (přes ženu, hromádku, kterou posunu k dalším uživatelům či odnesu na roh ulice do kontejneru s označením „papír“) ocitne dále. Tak jsem si o ženě, jejíž těhotenství jsem zaznamenal už ve spotu, v němž se Berenika (také zajímavé a hezké jméno, vlastně žádnou jinou neznám, snad jen literární hororovou „Berenice“ amerického básníka E. A. Poea) v taneční soutěži představuje, přečetl něco víc – o její impulsivnosti a zároveň nekonfliktnosti, sestře Rozálii, Marice Šoposké, s níž píše či psala blog Sedmilhářky, jejím zpěvu – musím si něco poslechnout.

Nu a ještě o něco překvapivější (ve smyslu, že to jméno slyším poprvé) je jméno operní pěvkyně Štěpánky Pučálkové. Abych to trochu relativizoval: vokální hudba je tím menším dílkem oblasti, v níž se snad trochu vyznám, ve srovnání s instrumentální, takže „nemusím“ to jméno znát, druhá věc je, že ji, jak sama v jiném čísle OnaDnes  (18. října 2018), tady lidé příliš neznají (nebo neznali) vzhledem k tomu, že se narodila v Berlíně a dvanáct let pobývala v Salcburku, nyní je pak v angažmá coby sólistka v Semperově opeře v Drážďanech, tedy její životopis Čechy trochu „obchází“ (na HAMU se nedostala, po třech semestrech na brněnské JAMU pokračovala, jak řečeno v Rakousku, po promoci ji v Praze nikdo neznal, „německy mluvící země [jí jsou tedy] souzeny“. V pražském Národním divadle tak hostovala poprvé až v roce 2014. „Napřesrok“ chystá sólový debut – velký koncert – ve Smetanově síni. S novým šéfem v ND Perem Boy Hansenem si (na rozdíl od některých ostatních) rozumí, překvapila ji rivalita mezi kolegyněmi, s níž se v Praze jednou setkala. A – málem bych zapomněl – taky mě napadlo, že to jméno znám ve zcela jiné souvislosti – „Pučálkovic Amina“ (mladší asi znají méně). A podle vyjádření pěvkyně se to v rodinné mytologii (autor povídky Jindřich Plachta se inspiroval jménem jejího dědečka) opravdu traduje. Aha, a ještě jedna korektura: i mladší znají, teď mi google ukazuje, že existuje večerníček.

Berenika Kohoutová
https://www.youtube.com/watch?v=qRAJkhDcMsU
https://cs.wikipedia.org/wiki/Berenika_Kohoutov%C3%A1

Štěpánka Pučálková
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1nka_Pu%C4%8D%C3%A1lkov%C3%A1

Pučálkovic Amina
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1003310428-pucalkovic-amina/

Zpět